Najlepsze sposoby na poprawę trawienia

Najlepsze-sposoby-na-popraw-trawienia-
Coraz więcej z nas uskarża się na kłopoty z trawieniem, które powodują szereg uciążliwych objawów. Do najczęstszych należą: zgaga, wzdęcia, uczucie pełności, zaparcia czy skurczowe bóle brzucha. Symptomy te miewają tendencję do nawracania. O czym świadczą? Przede wszystkim o zaburzonej pracy układu pokarmowego, która w wielu przypadkach jest rezultatem nieprawidłowej diety i złych nawyków żywieniowych. Czy istnieją naturalne sposoby, by się ich pozbyć lub obniżyć ich dokuczliwość? Jakie są najskuteczniejsze metody na poprawę trawienia? 

Po pierwsze, powinniśmy zacząć stosować prawidłową dietę, czyli zacząć jeść prawdziwe jedzenie  

To, co spożywamy w znaczący sposób przyczynia się do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu, włączając w to przewód pokarmowy. Niestety w naszym jadłospisie zazwyczaj rej wodzi żywność wysokoprzetworzona, bogata w rafinowane tłuszcze, konserwanty, ulepszacze smaku i barwniki. Z badań wynika, że przyczyniają się one do zwiększonego stanu zapalnego jelit, spowolnienia trawienia i rozwoju różnych chorób przewlekłych, takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy cukrzyca. Warunkiem utrzymania dobrego zdrowia i prawidłowej kondycji naszego przewodu pokarmowego jest zbilansowana dieta, a więc różnorodna, dostarczająca organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. W tym celu warto zamienić białe pieczywo, makarony, ryż na ich pełnoziarniste odpowiedniki. Z korzyścią dla zdrowia będzie również zrezygnowanie z tłustych mięs na rzecz tłustych ryb morskich, zastąpienie masła olejami roślinnymi, a śmietany jogurtem.

Po drugie, należy zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe 

W tym celu warto zadbać o stałe pory jedzenia. Dietetycy zalecają spożywanie trzech głównych posiłków oraz dwóch przekąsek w odstępach 3–4-godzinnych. Regularność posiłków zapewni utrzymanie określonego rytmu czynności układu pokarmowego. Dzięki temu przewód pokarmowy poprzez zwiększanie wydzielania soków trawiennych o stałych porach przygotuje się na pracę związaną z trawieniem pokarmu. Nie powinniśmy również zapominać o śniadaniu, czyli najważniejszym posiłku w ciągu dnia. Jeśli go brakuje, nasz metabolizm zwalnia. Poza tym rośnie prawdopodobieństwo, że po południu zjemy więcej pokarmu niż powinniśmy, co nadmiernie obciąży przewód pokarmowy. Z kolei kolację powinniśmy spożyć 2–3 godziny przed snem. Zapewni to organizmowi czas na strawienie posiłku przed snem. Pamiętajmy też, że należy jeść wolno i spokojnie, dokładnie gryząc oraz przeżuwając kęsy. Trawienie rozpoczyna się bowiem już w jamie ustnej.

Po trzecie, musimy pamiętać o błonniku

Regularnie spożywany błonnik działa jak szczotka, która pomaga usunąć z jelit przeróżne resztki pokarmowe. Dlatego tak istotne jest, by nie zabrakło go w codziennej diecie. Dietetycy wskazują przy tej okazji na błonnik znajdujący się w pokarmach zbożowych z grubego przemiału, zwłaszcza otrębach pszennych oraz w nasionach roślin strączkowych, płatkach owsianych, niektórych owocach i warzywach. Pokarmy bogate we błonnik, czyli inaczej włókno pokarmowe, pobudzają proces żucia oraz wydzielania śliny, ułatwiając rozdrabnianie kęsa pokarmowego, a także jego przełykanie. Wiążą też nadmiar kwasu żołądkowego, zapobiegając refluksowi żołądkowo-przełykowemu. Chłonąc cząsteczki wody, zapobiegają odwodnieniu mas kałowych i zwiększają ich objętość, co przyczynia się do drażnienia ścian jelita, przyspieszenia pasażu treści pokarmowej, a więc łatwiejszego wypróżnienia. Warto zaznaczyć, że błonnik zapobiegając zaparciom, chroni nas przed chorobami jelit: uchyłkami, polipami jelita grubego, żylakami odbytu czy rakiem jelita grubego. Ponadto pobudza wydzielanie soków trawiennych, polepsza ukrwienie jelit, a także stymuluje wzrost pożytecznej flory bakteryjnej. Na tym nie koniec. Błonnik skutecznie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zwiększa wydalanie tłuszczu ze stolcem, a także spowalnia wchłanianie glukozy, co zmniejsza poposiłkowe wydzielanie insuliny, a to z kolei może zapobiegać nadwadze, otyłości i cukrzycy typu 2. Zatem im więcej nieprzetworzonej, bogatej w błonnik żywności na naszym talerzu, tym lepiej.

Po czwarte, korzystajmy z pomocy ziół  

Nie jest tajemnicą, że napary z ziół, niektóre warzywa czy owoce mają działanie wspomagające trawienie. Część to powszechnie używane przyprawy takie jak bazylia, pietruszka, kolendra, tymianek, estragon, które dodawane do potraw mogą wspierać pracę układu pokarmowego. Nie zapominajmy też o naparach z mięty pieprzowej, które działają rozkurczowo na mięśniówkę gładką jelit, a także stymulują trawienie poprzez wydzielanie żółci, która ułatwia trawienie tłuszczów. Dość podobnie działa rozmaryn, który możemy dodać do spożywanych dań lub konsumować w postaci naparu z liści. W razie niestrawności pomocne mogą się także okazać kminek oraz koper włoski pobudzające wydzielanie soków trawiennych i działające rozkurczowo. Dobroczynne na pracę układu pokarmowego są ziele dziurawca, melisa, rumianek czy mniszek lekarski. Trawienie możemy wesprzeć również, dodając do potraw starty korzeń imbiru lub pijąc go w postaci naparu.

Po piąte, woda to podstawa 

Niewystarczające spożycie płynów jest częstą przyczyną zaparć. Woda (mniej więcej 1,5‒2 l dziennie) jest nam niezbędna do prawidłowej pracy organizmu. Nasze zapotrzebowanie na płyny możemy częściowo zaspokajać, jedząc owoce i warzywa bogate w wodę, takie jak ogórek, cukinia, seler, pomidory, melony, truskawki, grejpfruty i brzoskwinie.

Po szóste, ruch to zdrowie 

Udowodniono, że regularne ćwiczenia to jeden z najlepszych sposobów na poprawę pracy przewodu pokarmowego i trawienia oraz ustabilizowanie apetytu. Warto więc zadbać o codzienną aktywność fizyczną.
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8090 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7076 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5777 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5016 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4930 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm