Jednym z najważniejszych produktów pszczelich jest pyłek. Może mieć różne barwy, podobnie jak i kwiaty, z których powstaje. Spotkamy zatem pyłek w kolorze żółtym, fioletowym, pomarańczowym, a nawet czarnym.
Pyłek pszczeli zbierany jest przez pszczoły z pręcika, czyli męskiej części rozrodczej kwiatu. Owady umieszczają go na swoich odnóżach i transportują do ula, aby umieścić w plastrach. Magazynują w ten sposób pokarm przeznaczony na codzienne potrzeby oraz jako zapasy na trudniejszy czas.
W celu pozyskania cennego pyłku pszczelarze zakładają przy wylotach uli tak zwane poławiacze. Zebrany pyłek jest suszony i oczyszczany w taki sposób, żeby stał się bezpieczny do spożycia.
Pszczoły przechowują pyłek w plastrach z dodatkiem miodu i enzymów. Ta twarda, ubita przez nie główkami mieszanka fermentuje przy pomocy kwasu mlekowego i powstaje produkt zwany pierzgą. W odróżnieniu od suszonego pyłku, którego smak jest przyjemny i słodki, pierzga jest nieco gorzka i kwaskowata.
Szczególnie teraz w dobie pandemii, kiedy szukamy produktów, które wzmocnią naszą odporność i ochronią przed zarażeniem COVID-19 pyłek pszczeli zyskuje na popularności.
Zarówno pyłek pszczeli, jak i mniej znana pierzga posiadają bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w nich witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP), pierwiastki (potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka, mangan), enzymy (inwertaza, katalaza, trypsyna, lipaza, laktaza) oraz aminokwasy (metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucynę, walina, fenyloalanina, tryptofan).
Pierzga w odróżnieniu od pyłku pszczelego posiada bakterie kwasu mlekowego, a dzięki temu, że uległa procesowi fermentacji, jest także lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Poprawia nasze trawienie i wspomaga oczyszczanie z toksyn.
Produkty pszczele mocą naturalnych składników szybko uzupełniają niedobory w naszym organizmie oraz wzmacniają odporność i wspomagają regenerację. Poprawiają one także wytrzymałość i działanie systemu immunologicznego. Mają wpływ na koncentrację, poprawę wzroku oraz łagodzenie stanów zapalnych. Działają antyalergicznie, odtruwająco i antydepresyjnie. Dodatkowo spożywanie pyłku wspomaga odnowę wątroby i zmniejsza ryzyko wystąpienia prostaty u mężczyzn. Regularne spożywanie produktów pszczelich obniża poziom cukrów i lipidów we krwi, ogranicza ryzyko zmian miażdżycowych, zwiększa ilość czerwonych krwinek, podnosi stężenie hemoglobiny i żelaza oraz wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego.
Pyłek w formie suchej jest przyswajalny przez nasz organizm zaledwie w kilku procentach, a pierzga kilkunastu. Z tego powodu zaleca się namaczanie tych produktów, dzięki czemu wchłanianie wzrasta do ponad 90 proc. Namaczanie powinno trwać nie krócej niż cztery godziny, a najlepiej całą noc. Pyłek pszczeli oraz pierzgę spożywamy na czczo pół godziny przed posiłkiem w ilości od jednej do trzech łyżeczek dziennie (suchy produkt).
Pamiętajmy jednak, że wszystkie produkty pszczele mogą uczulać. Najlepiej zatem wprowadzać je do diety etapowo. Zacznijmy od jednej łyżeczki pyłku dziennie i stopniowo zwiększajmy dawkę. Do namoczonego pyłku dobrze jest dodać miód, aby mikstura miała przyjemniejszy smak.
Na wyraźną poprawę kondycji zdrowotnej, potrzeba około trzech miesięcy kuracji.
Pyłek jest całkowicie bezpieczny dla dzieci i można go wprowadzać do diety od trzeciego roku życia dziecka. Pamiętajmy, by zadbać o smak przygotowanego napoju, dzięki czemu nie zniechęcimy najmłodszych do zdrowych produktów.