Rokitnik – właściwości i zastosowanie

Rokitnik

Czy warto sięgać po przetwory z rokitnika? Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że ta niepozorna roślina posiada spory potencjał zdrowotny i kosmetyczny. Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides L.) to gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych. Nazywany bywa także rosyjskim ananasem lub złotem Syberii. Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, głównie wzdłuż wybrzeży morskich. W Polsce jego naturalne stanowiska znajdują się na wybrzeżu Bałtyku. Zdziczałe formy rosną również w Pieninach. Często sadzi się go jako roślinę ozdobną oraz w celu umocnienia skarp.

Biologiczna nazwa rokitnika wywodzi się z Grecji i pochodzi od słów „hippos" – koń i „phaos" – błyszczący

Prawdopodobnie wzięła się ona stąd, że w starożytnej Grecji rokitnikiem karmiono konie, aby miały piękną i błyszczącą sierść. W tradycyjnej medycynie tybetańskiej rokitnik był używany w celu poprawy krążenia krwi, likwidacji skrzepów oraz w przypadku problemów górnych dróg oddechowych. W północnych Indiach i na Syberii stosowano go do leczenia zmian skórnych, żółtaczki, bóli reumatycznych, astmy, biegunki. W Mongolii podawano jako środek uspokajający oraz wspomagający gojenie ran. Podczas I wojny światowej suszone owoce rokitnika stosowano zamiast tabletek z witaminą C. Choć ilość tej witaminy jest w tym przypadku znacznie niższa niż w owocach dzikiej róży, to jednak nie ulega ona tak szybko rozkładowi, gdyż rokitnik nie zawiera specyficznego enzymu – askorbinazy – który działa na nią niekorzystnie. Dzięki temu jego owoce mogą być przechowywane zarówno w stanie świeżym, jak i mrożonym lub suszonym przez dłuższy czas bez wyraźnego obniżenia stężenia witaminy C.

W medycynie ludowej dojrzałe owoce rokitnika oraz wyciśnięty z nich sok zajmowały szczególne miejsce jako środek na brak apetytu, a także zranienia i oparzenia słoneczne

Polecano je również do użycia wewnętrznego i zewnętrznego na wypadanie włosów, szkorbut i anemię. Co znamienne, do celów leczniczych można wykorzystać zarówno owoce, łodygi i liście, jak również nasiona rokitnika. Z owoców przygotowuje się sok, przecier lub konfiturę, z nasion wytłaczany jest cenny olej, z kolei liście mogą być użyte do przygotowania prozdrowotnego naparu. Szacuje się, że owoce rokitnika mogą stanowić źródło ponad 20 pierwiastków, w tym sodu, magnezu, żelaza, azotu, fosforu, wapnia, manganu, boru, krzemu i potasu. W jednej jego jagodzie możemy znaleźć ponad 190 aktywnych biologicznie związków działających dobroczynnie w przypadku chorób związanych z układem krążenia, cukrzycą, układem moczowym. Z racji znacznej zawartości witaminy C, rokitnik zdobył sobie dużą popularność na terenach o chłodnym, surowym klimacie. Spożywając regularnie przetwory z rokitnika, możemy skutecznie wesprzeć naszą odporność na choroby typowe dla okresu jesienno-zimowego i wczesnowiosennego. Ciekawostką jest, że liście rokitnika posiadają całkiem spore zasoby białka oraz składników mineralnych, które ułatwiają przyswajanie zawartych w nim witamin i składników odżywczych. Sporządzony z nich ekstrakt wpływa korzystnie na tkanki, zapobiegając ich niedokrwistości, łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego, wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe i immunostymulujące, przeciwdziała grypie, chorobom sercowo-naczyniowym i uszkodzeniom błon śluzowych.

Jednak prawdziwym hitem jest olej z rokitnika

Rokitnik to jedna z niewielu roślin, która w swoich owocach zawiera tłuszcz.Znajdujący się w oleju z rokitnika kwas omega-7 stanowi składnik tkanki tłuszczowej skóry, dlatego jest on często wykorzystywany podczas zabiegów kosmetycznych i dermatologicznych związanych z leczeniem egzemy, łuszczycy, poparzeń słonecznych, rekonwalescencji pourazowej skóry, gojenia odmrożeń, owrzodzeń i odleżyn.
Z uwagi na swój potencjał przeciwutleniający olej z rokitnika coraz częściej wykorzystuje się w kosmetykach do skóry suchej i starzejącej się. Dzięki niemu skóra staje się gładsza, bardziej elastyczna i zregenerowana. Nieprzypadkowo kobiety na Syberii przygotowują sobie maseczki z jego owoców. Dzięki zawartości dużych dawek flawonoidów i nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju z rokitnika jego spożywanie okazuje się pomocne w poprawie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i profilaktyce choroby wieńcowej serca. Dlaczego? Ponieważ przyczynia się do zmniejszenia poziomu glukozy we krwi, wspomaga usuwanie wolnych rodników i obniżenia ciśnienia tętniczego.
Jeśli dodamy, że znajdujące się w rokitniku nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega korzystnie wpływają nie tylko na skórę, ale też na mózg, włosy i paznokcie, to chyba nikt już nie będzie miał wątpliwości, że roślina ta zasługuje na naszą bliższą uwagę. 

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
11407 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
7722 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
5829 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5630 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
4790 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4692 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm