Strefy długowieczności

Strefy-dugowiecznoci

Od lat 90-tych XX wieku miejsca zamieszkiwane przez
skupiska stulatków nazywane są niebieskimi strefami (blue zones). 

Jest to związane z kalendarzem Greckiego Kościoła Prawosław­nego, obejmującym w ciągu roku łącznie niemal sześć miesięcy dni postnych. Jak wiadomo, jedyną dowiedzioną naukowo metodą opóźnienia procesów starzenia u ssaków (tj. myszy) jest okresowe ograniczenie przyjmowanych kalorii o 30%. Zbliżony skutek może mieć także przedłużony sen. Na półwyspie Nicoya w Kostaryce dieta stulatków również opiera się na niskoprzetworzonych rośli­nach w tym fasoli, dyni, batatach i świeżych owocach. Mięso poja­wia się w menu, podobnie jak i w innych niebieskich strefach, najczęściej jedynie od święta. W tygodniu zastępują je jajka lub ryba. Mieszkańcy półwyspu chętnie piją zsiadłe mleko oraz czarną kawę z miejscowych jagód lub rozgniecionych nasion ket­mii jadalnej, czyli okry. Podob­nie jak w pozostałych niebieskich strefach, główny posiłek jada się w środku dnia, podczas gdy śnia­dania i kolacje są skromniejsze. W utrzymaniu dobrego zdrowia pomaga miejscowa woda bogata w wapń i magnez. Położenie niebieskich stref z reguły ogranicza kontakt z dalszymi obszarami, jednak samo ukształtowanie terenów wymusza na mieszkańcach aktywność i ruch. Górzyste tereny Sardynii, Oki­nawy i Ikarii oraz gęsto zale­sione obszary Kostaryki sprzyjają wysiłkowi fizycznemu. Dla prze­badanych stulatków normą jest regularne poruszanie się pieszo. Chodzenie związane jest również z inną wyróżniającą cechą prze­badanych populacji w postaci ożywionego życia towarzyskiego w ramach utrzymywanych więzi rodzinnych i sąsiedzkich. Aktyw­ności fizycznej i społecznej towa­rzyszy nierzadko aktywność zawodowa. W niebieskich strefach seniorzy często nie przechodzą na emeryturę. Wiek nie jest postrze­gany jako wystarczający powód dla radykalnej zmiany dotychczaso­wego sposobu życia i zajęć z nim związanych. Dotyczy to w szcze­gólności Japonii, Sardynii, Kali­fornii i Kostaryki.

Mieszkańców niebieskich stref łączy jeszcze jedna właściwość. Wszyscy mają ugruntowane poczucie celu i sensu istnienia − coś, co powoduje, że chce się wstać rano i rozpocząć nowy dzień. Takim powodem może być praca, pasja, nauka, rodzina albo poma­ganie innym. Na podstawie prze­prowadzonych obserwacji stulat­ków, można powiedzieć, że każdy spełnia się inaczej i na swój spo­sób. Może to być uprawa ogródka, aktywność w kole gospodyń wiej­skich czy gra na gitarze. Wspólne dla nich jest pozostawanie wciąż aktywnym, połączone z poczu­ciem przydatności. Jakie wnioski można wysnuć na podstawie wiedzy zgromadzonej na podstawie obserwacji stulatków? Najbardziej ogólny to taki, że zdrowie i długowieczność nie są pochodną pojedynczych czynni­ków czy działań, ale zbioru nawy­ków podtrzymywanych przez całe życie. Złych nawyków nie da się zneutralizować przez okazjonalne zrywy „dla zdrowia", takie jak wyj­ście na siłownię czy wypicie kok­tajlu z młodej pszenicy. Charakte­rystyczny jest fakt, że mieszkańcy niebieskich stref nie uczestniczą w maratonach i nie podnoszą cię­żarów. Zamiast tego regularnie ruszają się w ramach codziennych zajęć i obowiązków. Innym wyróż­nikiem jest zasada niedojadania. Stulatkowie z reguły utrzymują prawidłową masę ciała. Ograniczają porcje i okresowo poszczą. W swej diecie bazują na pokarmie roślinnym. Oznacza to, że pojawiające się w niej produkty odzwierzęce są raczej okazjonal­nym, wyjątkowym dodatkiem, ani­żeli podstawą wyżywienia. Oprócz tego ważne okazują się czynniki związane z życiem rodzinnym i towarzyskim. Bez względu na miejsce zamieszkiwania rodzina w życiu stulatków odgrywa rolę priorytetową. Większość przeba­danych seniorów mieszka wraz z rodzinami, co częstokroć wynika z obowiązującej normy kulturo­wej nakazującej członkom rodziny wzajemną pomoc i opiekę. Nie bez znaczenia dla pogody ducha i życiowego optymizmu jest ota­czanie się kręgiem życzliwych, nam osób. Trwałe przyjaźnie, choć wymagają pielęgnowania, potrafią odwdzięczyć się nam z nawiązką, zmieniając życie na lepsze.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12249 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8122 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7174 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5035 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm