Wysuszone, zmielone liście oraz patyczki ostrokrzewu paragwajskiego, niekiedy również świeże, przygotowane do robienia naparu popularnego głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie. Zyskuje popularność także w Europie.
W październiku studenci wrócili na uczelnie. Przed nimi wiele miesięcy wytężonej nauki, pod koniec stycznia przyszłego roku − sesja egzaminacyjna. Niektórzy już okupują miejsca bibliotekach uniwersyteckich, przygotowując się do zajęć, pisząc prace licencjackie magisterskie, bądź też nadrabiając nagromadzone zaległości. Wielu nich podczas wielogodzinnego wysiłku umysłowego posiłkuje się kawą lub − co gorsza − dostępnymi napojami energetycznymi. Najwyraźniej nie zdają sobie sprawy, jaki wpływ na organizm ma ich spożycie. powszechnej opinii napoje te dodają energii, stymulują do działania, poprawiają koncentrację wytrzymałość. Tymczasem, jak twierdzą specjaliści, wcale tak nie jest.
Nasze ciało uzyskuje potrzebną mu energię ze spalania węglowodanów, białek tłuszczów, pochodzących pożywienia, jednak przypadku energy drinków czynnikiem stymulującym są duże dawki kofeiny tauryny. Zależnie od producenta mogą one zawierać również inne substancje pobudzające, przeważnie pochodzenia roślinnego, takie jak żeń-szeń czy wyciąg guarany, które mają za zadanie spotęgować działanie kofeiny przedłużyć jej aktywność. Nie można zapominać, że energy drinkach znajdziemy nawet do 7 łyżeczek cukru, także najróżniejsze sztuczne dodatki smakowe koloryzujące. Zagrożenie dla zdrowia nie tkwi jednak samych składnikach napojów energetycznych, ale proporcjach, jakich zostały zestawione. Specjaliści podkreślają, że stanowią one czynnik ryzyka nie tylko dla zdrowia, ale życia. młodocianych amatorów energetyków zaobserwowano przypadki kołatania serca, nudności inneobjawy typowe dla stanu przedzawałowego. Istnieje również udokumentowany związek pomiędzy konsumpcją tego rodzaju napojów poziomem agresji wśród młodzieży. Jej źródłem jest przedawkowanie kofeiny, która napojach energetycznych występuje stężeniu dziesięciokrotnie przekraczającym dopuszczalną dawkę. Również popularne łączenie ich ciężkimi alkoholami odbija się na zdrowiu. Jak wiemy, spożycie alkoholu po pewnym czasie powoduje senność, uczucie zmęczenia końcu zaprzestanie dalszego picia. Jeśli wpijemy wraz wódką napój energetyczny, dzięki pobudzeniu kofeiną będziemy dłużej kontynuować picie. Stwierdzono, że osoby sięgające po mieszaninę energy drinków wódką sześć razy częściej doświadczają palpitacji serca porównaniu do tych, które piją czysty alkohol. Jeśli cierpimy na zaburzenia rytmu serca nie jesteśmy świadomi istniejących zagrożeń, tego rodzaju zachowanie może doprowadzić do zatrzymania pracy mięśnia sercowego śmierci.
Niektórzy podpowiadają, że może być nią aromatyczny napar suszu yerba mate, czyli ostrokrzewu paragwajskiego. Ostrokrzew paragwajski to gatunek drzewa występującego stanie dzikim Ameryce Południowej: Brazylii, Argentynie, Paragwaju Urugwaju. tych krajach ostrokrzew ma znaczenie podobne jak herbata Europie. Dziko rosnący ostrokrzew charakteryzuje aromatyczny, silny zapach smak. Napar tej rośliny, znany jako yerba mate (herbata paragwajska, mate) przyrządza się pokruszonych, suchych (rzadziej świeżych), specjalnie spreparowanych liści oraz gałązek. Jak twierdzą entuzjaści, mate posiada wprost niezwykłe właściwości. To nie tylko zastrzyk energii, ale również dobry sposób na dostarczenie organizmowi witamin, minerałów antyoksydantów. Lista korzyści płynących jej spożywania wydaje się być nieskończona. Zdaniem jej zwolenników, herbata ostrokrzewu łagodzi zmęczenie fizyczne, niweluje uczucie głodu, wspomaga przemianę materii, dzięki zawartości ksantyn jest przydatna leczeniu astmy, zaś dzięki zawartości saponin − działa bakteriobójczo. Zawiera ona niemalże 200 ważnych dla naszego ciała składników aktywnych, poprawia krążenie, zmniejszając napięcie mięśni gładkich naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, wspomaga zwalczanie reumatyzmu, pomaga zwalczać depresję, nie zaburza snu, zwiększa odporność, poprawia sprawność seksualną, działa regenerująco na ścianki żołądka oraz jelit, ma działanie przeciw miażdżycowe, obniża ryzyko chorób serca, opóźnia gromadzenie siękwasu mlekowego mięśniach czasie wysiłku, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego, wspomaga wydzielanie żółci (co pomaga trawieniu ciężkich posiłków), przyśpiesza spalanie kalorii czasie wysiłku fizycznego, zaś dzięki zawartości fosforu wzmacnia kości oraz zęby, końcu − korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Wielu amatorów mate przedkłada ją nad picie kawy − nie tyle ze względu na moc pobudzenia, ale ze względu na jego długość. Yerba mate działa sposób odmienny niż kawa. Pochodząca niej energia uwalnia się bowiem stopniowy sposób, dlatego też stan ożywienia po jej wypiciu utrzymuje się − inaczej niż przypadku kawy − przez dłuższy czas, nie powodując przy tym rozdrażnienia. przeciwieństwie do kawy pobudzenie zanika również stopniowo, dzięki czemu nie dochodzi do nagłego uczucia senności zmęczenia. Swoje właściwości yerba mate zawdzięcza tak naprawdę obecności trzech składników; są to: kofeina, teobromina teofilina, czyli alkaloidy purynowe wpływające na pobudzenie czynności serca oraz rozszerzenie naczyń krwionośnych oskrzeli. To dzięki nim, pijąc yerbę mate, mamy więcej energii. Innym powodem popularności naparu jest jego zdolność do podniesienia poziomu koncentracji. Możliwość skupienia się warunkach wytężonej pracy umysłowej jest szczególnie ważna dla studentów wszystkich, których pojawia się dłuższy wysiłek intelektualny. Wraz dodatkową energią napar ostrokrzewu dostarcza organizmowi szereg witamin (B1, B2, C , E) minerałów, które odgrywają ważną rolę jego codziennym funkcjonowaniu. Wiele opracowań podkreśla, że dzięki obecności antyoksydantów picie yerby mate przyczynia się do profilaktyki przeciwnowotworowej. Warto też po nią sięgać, gdyż ma ona pozytywne działanie na układ trawienny nerki (napar ostrokrzewu usprawnia procesy trawienne, przez co sprzyja oczyszczaniu organizmu; wspomaga także pracę nerek). Należy wspomnieć, że yerba mate dostępna jest również wersjach dodatkami ziołowymi, które mogą jeszcze wzmocnić jej korzystne oddziaływanie (np. miętą). Jak widać − jest całkiem sporo powodów, dla których powinniśmy pić yerba mate!