Obrzęki świadczące o zatrzymaniu się wody w organizmie najczęściej możemy zaobserwować na twarzy i dłoniach zaraz po przebudzeniu. Często wystarczy wziąć chłodny prysznic i trochę się poruszać, by opuchlizna znacznie się zmniejszyła. Jeśli wieczorami buty wydają się za ciasne, bo spuchły nam nogi, to najprawdopodobniej cierpimy na zatrzymywanie wody w organizmie. Gromadzenie się płynów ma odzwierciedlenie także w naszej wadze. Na pewno każdy z nas pamięta sytuacje, kiedy pomimo lekkiej diety „utyliśmy" parę kilo w ciągu krótkiego czasu. Obrzęki pojawiają się o różnych porach dnia, w zależności od indywidualnych predyspozycji i powodują wrażenie ciężkości oraz dyskomfortu. Mogą mieć różne nasilenie i ograniczać się do określonych części ciała, jak kostki, piersi, ramiona lub łydki.
Często obrzękom towarzyszą inne nieprzyjemne objawy, których nie wiążemy zazwyczaj z wystąpieniem opuchlizny. Czujemy się zmęczeni, rozdrażnieni, obniża się nasz poziom koncentracji, pojawiają się także bóle migrenowe głowy.
Opuchlizna powstaje, kiedy płyn gromadzi się w tkankach zamiast trafić do nerek, a potem zostać wydalonym wraz moczem.
Przyjmowanie za małej ilości płynów
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje codziennej dawki płynów, jest to średnio około 2–2,5 l. W przypadku wzmożonej aktywności fizycznej lub wysokiej temperatury powietrza będzie to znacznie więcej. Zatem jeśli nie wypijemy odpowiedniej ilości wody, organizm będzie się bronił przed jej utratą i gromadził ją w tkance podskórnej na zapas, aby uniknąć odwodnienia.
Nadmiar sodu i niedobór potasu
Aby zachować równowagę wodną w organizmie, człowiek potrzebuje sodu oraz potasu. Te dwa pierwiastki zapewniają nam odpowiednie nawodnienie. Jeśli jednak mamy do czynienia z nadmiarem sodu i niedoborem potasu dochodzi do zaburzenia gospodarki wodnej w naszym ciele. Nadmiar sodu w diecie, który może prowadzić do hipernatremii, zapewne przyczyni się do zatrzymania wody w organizmie. Sód znajdziemy w wysoko przetworzonej żywności, jak chipsy czy kostka rosołowa, gotowe produkty garmażeryjne. Producenci żywności używają tego pierwiastka do konserwacji, dlatego wystrzegajmy się pakowanych produktów z długą datą ważności i starajmy sięgać po świeże, nieprzetworzone artykuły.
Węglowodany
Węglowodany mogą również mieć wpływ na zatrzymywanie płynów, zwłaszcza jeśli zaczniemy jeść ich większe ilości niż jesteśmy w stanie spożytkować. Węglowodany, których nie zużywamy od razu na energię zamieniane są w glikogen, a ten wciąga wodę, więc im więcej go magazynujemy w organizmie, tym więcej wody pobieramy. Łatwo możemy zauważyć ten proces, zaczynając restrykcyjną dietę i zmniejszając ilość przyjmowanych węglowodanów. W ciągu paru dni odnotujemy wyraźny spadek wagi, będzie to głównie woda.
Zbyt mało białka
Dieta uboga w białko, które wiąże wodę, sprawia, że płyny fizjologiczne przesączają się przez ściany naczyń krwionośnych i limfatycznych, powodując obrzęki.
Nadmiar alkoholu
Alkohol odwadnia, w związku z tym organizm zaczyna magazynować wodę na trudniejsze czasy.
Leki
Leki mogą powodować zatrzymywanie płynów. Należą do nich te na nadciśnienie, takie jak blokery kanału wapniowego, kortykosteroidy i niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ). Ponadto niektóre preparaty przeciwcukrzycowe także przyczynią się do powstania opuchlizny. Twój lekarz na pewno będzie w stanie określić, czy zatrzymanie płynów jest skutkiem ubocznym przyjmowanych leków i czy istnieją alternatywy, które mogą ten proces odwrócić.
Miesiączka
U wielu kobiet organizm zatrzymuje wodę na mniej więcej tydzień przed miesiączką z powodu wahań poziomu hormonów. Przyczyną zatrzymania wody w organizmie jest wzrost poziomu estrogenów w stosunku do progesteronu w drugiej fazie cyklu. Objawy ustępują najczęściej w pierwszych dniach miesiączki.
Ciąża
Do zatrzymania wody w organizmie dochodzi zwłaszcza pod koniec ciąży. Zazwyczaj jest to wynik zmian hormonalnych oraz obciążenia naczyń krwionośnych spowodowanego przez większą ilość krwi oraz ucisk powiększającego się brzucha na narządy wewnętrzne.
Kortyzol
Kortyzol jest najlepiej znany jako hormon stresu, chociaż w rzeczywistości jest czymś więcej. Odpowiada między innymi za utrzymywanie stabilnego poziomu cukru we krwi, równoważenie metabolizmu, zmniejszanie stanów zapalnych, a także tworzenie wspomnień. Zatrzymywanie wody w wyniku podwyższonego poziomu kortyzolu nie jest powszechne, ale się zdarza. Na przykład zespół Cushinga może powodować zatrzymywanie wody. Dzieje się tak, gdy guzy przysadki lub nadnerczy uwalniają zbyt dużo kortyzolu do krwi.
Krążenie krwi
Nasz układ krążenia staje się słabszy wraz z wiekiem, a czasami w wyniku poważniejszego stanu, takiego jak niewydolność serca. Zastawki w żyłach nóg, które mają utrzymywać przepływ krwi w górę do serca, trochę się zapadają, więc krew gromadzi się w kończynach dolnych i powoduje zatrzymywanie płynów.
Także siedzący tryb życia i długie podróże, które wymuszają pozostawanie w jednej pozycji przez wiele godzin, upośledzają nasze krążenie.
Upały
Wysoka temperatura powoduje, że żyły się rozszerzają, krew krąży wolniej, zalega w naczyniach krwionośnych, a płyny przesączają się do otaczających tkanek.
Unikaj przetworzonej żywności
Gotuj od podstaw, kiedy tylko możesz, używając świeżych produktów oraz sięgaj jak najczęściej po owoce i warzywa.
Pij więcej wody
Jeśli ciało odczuwa głód wody, będzie ją zatrzymywać.
Można również ograniczyć herbatę, kawę i alkohol, które powodują odwodnienie. Pij sok żurawinowy i napar z pokrzywy, które mają lekkie działanie moczopędne i pomogą wypłukać nadmiar wody.
Ćwicz regularnie
Aktywność fizyczna jest kluczem do utraty wagi. Wprawiamy nasz metabolizm w ruch, pocimy się i pijemy więcej.
Jedz pokarmy nawilżające
Spożywanie produktów bogatych w potas, takich jak pomidory i słodkie ziemniaki (oraz większość owoców i warzyw), również pomoże pozbyć się nadmiaru soli.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://estrefazdrowia.pl/