Żywność wysoko przetworzona odchodzi do lamusa

AdobeStock_29726062_20210901-200349_1

Według najnowszych francuskich badań żywność „ultra-przetworzona" produkowana w sposób przemysłowy i zawierająca składniki nieznane domowej kuchni, może być powiązana z zachorowaniami na raka.

Żywność ultra-przetworzona obejmuje makarony, posiłki gotowe do spożycia, ciasta i wyroby cukiernicze, które zawierają długą listę dodatków, konserwantów, aromatów i barwników, a także wysoki poziom cukru, tłuszczu i soli. Zespół, kierowany przez prof Mathilde Touvier z Sorbony, przeanalizował dokumentację medyczną i nawyki żywieniowe blisko 105 000 dorosłych Francuzów. Naukowcy odkryli, że zwiększenie o 10% ilości ultra-przetworzonej żywności w diecie wiązało się z 12% wzrostem zachorowań na raka. Badacze sprawdzili również wzrosty dotyczące określonych typów raka i stwierdzili wzrost o 11% raka piersi.

„Żywność ultra-przetworzona" to termin stworzony przez grupę naukowców pod kierownictwem prof. Carlosa Monteiro z Brazylii. System klasyfikacji, zwany NOVA, umieszcza żywność w czterech grupach – surowe lub minimalnie przetworzone produkty, w tym nasiona, owoce, jaja i mleko; przetworzone składniki kulinarne takie jak oleje i masło; przetworzona żywność, w tym konserwy, sery, butelkowane napoje i żywność ultra-przetworzona, która jest „sporządzona głównie lub całkowicie z substancji pochodzących z żywności i dodatków".

Proces produkcji ultra-przetworzonej żywności sprawia, że zostaje usunięta większość wartościowych składników. Producenci skupiają się na smaku pożywienia, jego kolorze, zapachu i konsystencji – dzieje się to oczywiście kosztem wartości odżywczych. Te cechy produktu są namacalne i mają gwarantować zainteresowanie konsumenta.

Jednak świadomość kupujących się zmienia, zmienia się także podejście do przygotowywania posiłków w domu. Po czasie fascynacji gotowymi produktami, które nieomal natychmiast są gotowe do spożycia powraca moda na tworzenie w pełni domowego menu.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8090 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7075 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5777 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5016 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4930 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm