Siemię lniane – rodzimy superfood

Siemi-lniane-

Siemię lniane to po prostu ziarno lnu zwyczajnego. Z wyglądu prezentuje się dość skromnie, zawiera jednak w sobie moc pozytywnych składników i wartości odżywczych. Nie bez przyczyny jego wszechstronne właściwości wykorzystywano już 5 tysięcy lat przed naszą erą. W Polsce len występuje w 6 odmianach i był wykorzystywany w medycynie ludowej od wieków...

Czytaj dalej

Czy można zmniejszyć ochotę na słodycze?

Czy-mona-zmniejszy-ochot-na-sodycze

Sezon jesienno-zimowy sprzyja apetytom na słodką przekąskę. Pogoda jest nieszczególna, dzień krótki, a my chcemy poprawić sobie nastrój. Chęć zjedzenia czegoś słodkiego może nas dopaść w każdej chwili. Najczęściej wynika to ze spadku poziomu glukozy we krwi. Jeśli jednak pojawia się coraz częściej, może oznaczać uzależnienie, a tym samym szereg pow...

Czytaj dalej

Pyłek pszczeli i jego zalety

Pyek-pszczeli-i-jego-zalety

O właściwościach zdrowotnych miodu nikogo nie trzeba przekonywać. Niestety, wiedza o reszcie produktów pszczelich nadal czeka na upowszechnienie. Pora zatem poznać zalety zbieranego przez pszczoły pyłku kwiatowego i powstającej na jego bazie pierzgi. Pyłek pszczeli to pyłek pobrany przez pszczoły z pylników roślin nasiennych, a następnie wymieszany...

Czytaj dalej

Dlaczego warto pić tran?

Dlaczego-warto-pi-tran

Każdy kto wychowywał się w latach 60., 70. i 80. XX wieku, pamięta ambiwalentne odczucia powodowane spożywaniem tranu w celach zdrowotnych. Jego przyjmowanie niejednokrotnie wiązało się z koniecznością zatkania nosa i natychmiastowego popicia czymś, co zneutralizuje właściwy dla tranu naturalny smak. Historia wykorzystywania oleju otrzymywanego z w...

Czytaj dalej

Sekrety prawidłowego przechowywania żywności w lodówce

Przechowywanie-ywnoci-w-lodwce-

Według danych opublikowanych przez Polski Instytut Ekonomiczny statystyczny Polak marnuje rocznie 247 kg żywności, co plasuje nas na piątym miejscu w UE, gdzie średnia wynosi 173 kg. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce i wędliny. Jak wskazują dane w krajach Unii Europejskiej marnuje się rocznie aż 88 mln ton żywności. W 53 proc. za marnowanie art...

Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12254 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8125 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7180 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5036 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm