Chcesz być zdrowy? Jedz rośliny

Chcesz-by-zdrowy

W roku 2005 dr Thomas Colin Campbell z Katedry Biochemii Odżywiania na Uniwersytecie Cornella opublikował wraz z synem Thomasem książkę „Nowoczesne zasady odżywiania". W pracy autorzy zawarli wyniki wieloletnich obserwacji dotyczących wpływu diety na ludzkie zdrowie. Naczelną konkluzją, jaką możemy z niej wynieść, jest stwierdzenie, że zdrowe odżyw...

Czytaj dalej

Choroby trzustki. Geny i zdrowy tryb życia mogą nas uratować!

bryndza-1369301_1920

Trzustka to narząd gruczołowy znajdujący się w górnej części jamy brzusznej. Jej kształt jest nieregularny, wydłużony i spłaszczony. W rzucie poprzecznym przypomina młotek lub haczyk wygięty częścią środkową do przodu. Jeśli chodzi o działanie, trzustka ma do spełnienia dwie podstawowe funkcje. Po pierwsze, produkuje kilka hormonów (m.in. insulinę,...

Czytaj dalej

Stany lękowe. Przyczyny, objawy i przebieg

Stany-lkowe

Stany lękowe i nerwice to poważne zaburzenia psy­chiczne powodowane nadmiernym stresem. Współ­czesny tryb życia powoduje zauważalny wzrost liczby tego typu schorzeń. W psychiatrii przyjmuje się roz­różnienie trzech podstawowych form lęku. Pierw­sza dotyczy lęku uogólnionego (wolnopłynącego), który charakteryzuje przewlekłość i relatywnie niska inte...

Czytaj dalej

Co to jest atopowe zapalenie skóry? Wszystko o AZS

zapalenie

Atopowe zapalenie skóry (AZS) funkcjonuje pod wieloma nazwami. Bywa zwane wypryskiem atopo­wym, astmą skóry, egzemą, świerzbiączką Besniera, wypryskiem alergicznym lub alergicznym zapale­niem skóry. W dermatologii i alergologii określa się je mianem przewlekłej dermatozy. AZS nie jest łatwo zdefiniować. Z pewnością jest to przebiegająca z okresami ...

Czytaj dalej

Kefir czy jogurt?

Kefir-czy-jogur

Nie jest tajemnicą, że fermentowane produkty mleczne są dla naszego organizmu cennym źródłem białka, witamin, a także składników mineralnych. Specjaliści przekonują, by nie zapominać o nich w codziennej diecie, ponieważ dostarczają nam sporej ilości wapnia, fosforu nieco witaminy D. Co więcej, spożywanie sfermentowanych przetworów mlecznych wpływa ...

Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12137 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8090 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7072 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5776 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5015 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4929 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm