Depresja i dystymia

AdobeStock_24283594_20210429-175613_1

Psychiatrzy alarmują, że w związku z pandemią depresja staje się coraz powszechniejszym schorzeniem. Lęk dotyczący zdrowia własnego i bliskich, a także przedłużająca się izolacja wielu osób nie pozostają bez wpływu na ich zdrowie psychiczne. Depresja nie jest chorobą o prostym przebiegu i przewidywalnych objawach. Może przybrać formę melancholii i ...

Czytaj dalej

Endometrioza

AdobeStock_23333576_20210429-175028_1

Endometrioza, czyli gruczolistość zewnętrzna, to przewlekłe schorzenie, na które cierpi w Polsce około 10 proc. kobiet (według różnych danych od 6 do 15 proc). To przede wszystkim kobiety w okresie rozrodczym, rzadziej nastolatki lub panie, które weszły w wiek menopauzalny lub starsze. Nie jest to choroba nowa, jednak obecnie mamy lepsze możliwości...

Czytaj dalej

Jaja – jeść czy nie jeść?

jaj_20210429-174206_1

American Diabetes Association określiło jajka jako doskonały produkt spożywczy, także dla osób z cukrzycą. Jedno duże jajko zawiera tylko około pół grama węglowodanów, a co za tym idzie nie podnosi znacząco poziomu cukru we krwi. Musimy jednak zdawać sobie sprawę, że są one bogate w cholesterol. Pojedyncza sztuka zawiera prawie 200 mg cholesterolu ...

Czytaj dalej

Salmonella

AdobeStock_21352275_20210429-172348_1

Co to jest salmonelloza? Salmonellozą nazywane są choroby układu pokarmowego wywoływane przez gram-ujemne pałeczki Salmonella entertidis. Powodują one groźne dolegliwości nie tylko u ludzi, ale także u zwierząt. Ich najgroźniejsze odmiany odpowiadają za dur brzuszny, zwany dawniej tyfusem lub tyfusem brzusznym. Bakterie te kojarzą nam się głównie z...

Czytaj dalej

Rośliny zbożowe o niskiej zawartości węglowodanów

ziarn_20210429-172059_1

Rośliny zbożowe są często całkowicie eliminowane z wielu diet, w tym odchudzających. Ma to ograniczyć ilość węglowodanów dostarczanych organizmowi. Istnieje jednak kilka rodzajów ziaren bogatych w błonnik, które spożywane z umiarem będą świetnym uzupełnieniem diety z kontrolowaną zawartością cukrów. Żywność bogata w błonnik zawiera mniejszą liczbę ...

Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12255 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8125 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7180 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5786 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5036 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4946 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm