Czy sól naprawdę nam szkodzi?

AdobeStock_340361857-_20210401-212336_1
Sól od tysięcy lat odgrywa kluczową rolę w przygotowywaniu i konserwacji żywności. Była uznawana za cenne dobro i odgrywała ważną rolę w wymianie handlowej. Jednak w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zaczęła zyskiwać złą sławę i przypisuje się jej odpowiedzialność za szereg chorób cywilizacyjnych − od nadciśnienia po otyłość. Pogląd, że dieta z ...
Czytaj dalej

Makrobiotyka, czyli jedz naturalnie

AdobeStock_31789281_20210401-205038_1
Wyraz makrobiotyka powstał ze złączenia dwóch słów makros i bios. Greckie makros oznacza długi lub duży, a bios można rozumieć jako życie. Makrobiotyka to naturalne odżywianie, które zapewnia zdrowie i długowieczność. Wiedza na jej temat wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i bazuje na sposobie odżywiania naszych przodków. Podstawową zasadą...
Czytaj dalej

Kurkuma

AdobeStock_41906375_20210401-203911_1
Curcuma longa, czyli ostryż długi, nazywany też kurkumą lub żółtym imbirem, pochodzi z Indii i bliskich im rejonów Azji Południowej. Chyba wszyscy znamy korzeń kurkumy i powstający z niego proszek, ale niewiele osób wie, że z korzenia może wyrosnąć piękna roślina o niezwykłym kwiecie. W naszym klimacie uprawia się ją jako doniczkową. Kiedy świeży k...
Czytaj dalej

Jedzmy zupy!

AdobeStock_23445710_20210401-201406_1
Jakie zupy wybierać? Gęste śmietanowe, z zasmażką, pełne tłustego mięsa nie powinny być naszym pierwszym codziennym wyborem, choć odświętny żurek jeszcze nikomu nie zaszkodził. Starajmy się sięgać po zupy z jak największą ilością warzyw, najlepiej świeżych i ugotowanych al dente. Dzięki temu dostarczymy sobie sporą ilość węglowodanów złożonych...
Czytaj dalej

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

ciasto-marchewkowe
SKŁADNIKI: 2 jajka150 g drobnego cukru trzcinowego150 ml oleju roślinnego200 g drobno startej marchewki200 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyszczypta soliorzechy do dekoracji KREM ORZECHOWY: 250 g serka mascarpone4 łyżki masła orzechowego4 łyżki trzcinowegoszczypta soli PRZYGOTOWANIEJajka ubić do podwojenia ...
Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
6555 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
5269 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
4389 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
3969 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
3906 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może pomóc kobietom rozład...
3767 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm