SKŁADNIKI:
KREM ORZECHOWY:
PRZYGOTOWANIE
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dolewać cieniutkim strumieniem olej wciąż ubijając. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
KREM ORZECHOWY
Ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
PRZEŁOŻENIE
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami.