Składniki:
kilka różyczek kalafiora
1 pietruszka
½ selera
3 ziemniaki
2 ząbki czosnku
½ białej części pora
2 łyżka masła klarowanego
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
gałka muszkatołowa
½ łyżeczki mielonego kminku
3 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, selera kroimy w grubą kostkę, podobnie ziemniaki i pietruszkę. Czosnek kroimy w plasterki, pora natomiast w półplasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki masła i przesmażamy na nim pora. Jak tylko lekko zmięknie, dodajemy czosnek, następnie seler i pietruszkę. Zalewamy całość bulionem, dodajemy rozmaryn i gotujemy 5-7 minut. Dodajemy ziemniaki i kalafior. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą, pieprzem, kminkiem i gałką muszkatołową. Wyciągamy rozmaryn i miksujemy na gładki krem. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy groszkiem ptysiowym.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://estrefazdrowia.pl/