Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanej cebuli
1 ząbek posiekanego czosnku
2 szklanki bulionu
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
garść liści bazylii
przyprawy:
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
do dekoracji:
mięta, czarny sezam
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, dodać masło, cebulę i czosnek. Dusić na małym ogniu przez około 3–4 minuty, nie rumieniąc. Wlać bulion, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, potem zagotować. Dodać bób. Podgrzewać przez 15 minut, następnie zdjąć z ognia, dodać bazylię i zblendować na gładki krem. Zupę podawać na zimno lub ciepło, można serwować z grzankami z masłem.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://estrefazdrowia.pl/