Dla tych, którzy żyją w biegu, taka owsianka jest dobrym śniadaniowym rozwiązaniem. Nie trzeba jej gotować ani czekać, aż przestygnie. Płatki owsiane zalewa się po prostu mlekiem roślinnym i odstawia do lodówki na 8–10 godzin. Przez noc wchłoną płyn i staną się miękkie. Wystarczy, że następnego dnia po przebudzeniu wyciągniesz je z lodówki, i są gotowe do jedzenia. Tę owsiankę warto przelać do słoika i zjeść na lunch. Może ona stać w lodówce 2–3 dni, nie tracąc nic ze świeżości ani smaku. Dlatego przygotuj od razu parę jej wariantów. Czy będzie to owsianka orzechowa, czy owocowa, czy bakaliowa, zależy tylko od ciebie!
SKŁADNIKI:
½ szklanki płatków owsianych lub orkiszowych
¾ szklanki mleka orzechowego lub migdałowego
1 duża łyżka masła orzechowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta cukru
orzechy, owoce, bakalie1 łyżka słodkiego syropu
Przygotowanie:
W słoiku wymieszaj mleko z masłem orzechowym, cynamonem i cukrem. Dodaj płatki. Zamknij słoik i potrząsaj nim chwilę. Zostaw owsiankę na noc w lodówce, a rano dorzuć owoce, bakalie i orzechy. Całość dopraw syropem – ja lubię daktylowy.
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki WEGAN NERD Moja roślinna kuchnia
autorstwa Alicji Rokickiej, którą gorąco polecamy!
https://wegannerd.blogspot.com/