Składniki:
1 kg dyni
5 dag parmezanu
garść kurek
5 gałązek świeżego rozmarynu
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 cebula
½ szklanki śmietany
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
do dekoracji:
świeży rozmaryn
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, potem dusić na maśle do zrumienienia i miękkości. Dynie pokroić, oczyścić z pestek i rozłożyć skórką w dół na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzchu poukładać gałązki rozmarynu, całe ząbki czosnku, skropić łyżką oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180°C około 10 minut. Ostudzony miąższ dyni oddzielić od skórki i pokroić, cebulę posiekać, dodać pieczony czosnek i szczyptę mielonej gałki muszkatołowej — wszystko podsmażyć na oliwie. Następnie dodać do podgrzanego bulionu, wetrzeć parmezan i gotować przez 10 minut. Zupę zmiksować, dodać śmietanę i wcześniej uduszone kurki. Przystroić natką pietruszki i rozmarynem.