Pesto bazyliowe

pesto

Składniki: 30 g liści bazylii (około 1 doniczki) 1 ząbek czosnku 15 g tartego parmezanu 25 g orzechów pinii 70 ml oliwy z oliwek sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz ​Przygotowanie: ​Za pomocą blendera zmiksować wszystkie składniki pesto: listki bazylii, orzechy pinii zrumienione na suchej patelni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine ora...

Czytaj dalej

Tradycyjny barszcz wigilijny

Tradycyjny-barszcz-wigilijny

Składniki: 1 kg buraków pół selera por 2 duże cebule 4 kwaśne, polskie jabłka np. Reneta, Antonówka lub Szampion 5 łyżek octu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ​Przygotowanie: ​Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa. Dodać obrane: seler i cebule w całości oraz zwi...

Czytaj dalej

Karp w rumianej panierce

karp

Składniki: 1 kg karpia 4 cebule olej rzepakowy pszenna mąka 2 jajka pół szklanki wody sól Przygotowanie: Wyfiletowanego karpia należy bardzo dokładnie umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi bądź czystą ściereczką i pokroić. Rybę natrzeć solą, włożyć do glinianego naczynia, jeśli nie posiadamy takiego, możemy użyć garnka lub szklanej misy. Poszatkowan...

Czytaj dalej

Smażony makaron z tofu

Smaony-makaron-z-tofu

Składniki: 100 g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki startego świeżego imbiru garść groszku cukrowego kilka różyczek brokuła liście szpinaku 100 g pokrojonego tofu 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanego chili 2 łyżeczki oleju sezamowego limonka lub cytryna Przygotowanie: Makaron ugotować, odcedzić i przelać z...

Czytaj dalej

Grzanki z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Grzanki-z-gruszk

Składniki: 3 plastry sera z niebieską pleśnią 3 kromki chleba pełnoziarnistego masło 2 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 gruszki bazylia świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Ser pleśniowy wyjąć wcześniej z lodówki aby zmiękł. Chleb opiec w opiekaczu lub piekar­niku na wysokiej półce (wystarczy niecała minuta). Posmarować masłem. Orz...

Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12274 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7201 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4948 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm