Pasztet z białej fasoli i gruszki

PASZTET

Najpopularniejsze wegańskie pasztety to te z soczewicy, białej fasoli lub soi – najbardziej pożywne i sycące. Żeby ich struktura była bardziej zwarta, trzeba dodać do środka ugotowaną kaszę jaglaną lub kukurydzianą. W trosce o wilgotność i smak pasztetu przed miksowaniem warto dorzucić podsmażoną marchewkę, seler albo pietruszkę. Ja lubię też dodać...

Czytaj dalej

Owsianka z masłem orzechowym zostawiona na noc

owsianka_1

Dla tych, którzy żyją w biegu, taka owsianka jest dobrym śniadaniowym rozwiązaniem. Nie trzeba jej goto­wać ani czekać, aż przestygnie. Płatki owsiane zalewa się po prostu mlekiem roślinnym i odstawia do lodówki na 8–10 godzin. Przez noc wchłoną płyn i staną się miękkie. Wystarczy, że następnego dnia po przebudzeniu wyciągniesz je z lodówki, i są g...

Czytaj dalej

Jesienna zupa dyniowa z kuminem

zupa-dyniowa

Są takie smaki, bez których nie wyobrażamy sobie określonej pory roku. Latem jemy pomidory, zimą bulwy, wiosną nowalijki. A jesienią? Jesienią każda roślinna kuchnia rozświetla się słonecznym kolorem – pomarań­czem bijącym od dyni. Dynię można przygotować na wiele sposobów: dusić ją lub piec, doprawiać imbirem albo cynamonem. Jedni dodadzą paprykę,...

Czytaj dalej

21 kwiatów, które możesz zjeść. Kolorowy zawrót głowy

kwiat-1

Czy można jeść kwiaty? Oczywiście − można. Ich spożywanie sięga tysięcy lat wstecz. Jedli je starożytni Grecy, Rzymianie i Chińczycy. Także współcześnie w wielu krajach chętnie dodaje się je do sałatek, deserów czy wypieków. Ściśle rzecz biorąc, sami też je dość często spożywamy, ilekroć sięgamy po brokuły, karczochy i kalafiory, które są nicz...

Czytaj dalej

Ostry krem z pieczonych buraków

krem-z-burakw-zdjcie

​Polskie zupy nie rozpieszczają buraków. Robi się z nich zakwas na świąteczny barszcz, barszcz ukraiński i właściwie to by było na tyle. Aha, jeszcze chłodnik, ale tylko na wiosnę, kiedy na straganach kuszą nas młode buraki wraz z pięknymi liśćmi. To one sprawiają, że chłodniki są wyjątkowe. A co z innymi zupami? Dlaczego buraki, smaczne i bardzo z...

Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12244 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8121 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7172 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5785 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5035 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4945 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm