Konserwanty w codziennej diecie

AdobeStock_10291353_20210429-164632_1
Metody wytwarzania żywności w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat uległy ogromnym zmianom. Na etykietach artykułów spożywczych znajdziemy dziś wiele nie do końca dla nas jasnych symboli, cyfr i liter. Są to oznaczenia dodawanych do nich substancji, które znajdziemy w środku. Jak było kiedyś? Nasi przodkowie nie używali lodówek, mieli jednak swoje s...
Czytaj dalej

Insulinooporność – diagnoza, przyczyny, objawy i leczenie

AdobeStock_32598745_20210429-163118_1
Jeśli często odczuwasz zmęczenie i senność po posiłkach, trudno ci się skoncentrować, a do tego masz tendencje do tycia, niewykluczone, że borykasz się z insulinoopornością. Co to jest insulina? Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę i odpowiedzialnym za metabolizm węglowodanów oraz w mniejszym stopniu także tłuszczów. Insulina transport...
Czytaj dalej

Czy sól naprawdę nam szkodzi?

AdobeStock_340361857-_20210401-212336_1
Sól od tysięcy lat odgrywa kluczową rolę w przygotowywaniu i konserwacji żywności. Była uznawana za cenne dobro i odgrywała ważną rolę w wymianie handlowej. Jednak w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zaczęła zyskiwać złą sławę i przypisuje się jej odpowiedzialność za szereg chorób cywilizacyjnych − od nadciśnienia po otyłość. Pogląd, że dieta z ...
Czytaj dalej

Makrobiotyka, czyli jedz naturalnie

AdobeStock_31789281_20210401-205038_1
Wyraz makrobiotyka powstał ze złączenia dwóch słów makros i bios. Greckie makros oznacza długi lub duży, a bios można rozumieć jako życie. Makrobiotyka to naturalne odżywianie, które zapewnia zdrowie i długowieczność. Wiedza na jej temat wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i bazuje na sposobie odżywiania naszych przodków. Podstawową zasadą...
Czytaj dalej

Kurkuma

AdobeStock_41906375_20210401-203911_1
Curcuma longa, czyli ostryż długi, nazywany też kurkumą lub żółtym imbirem, pochodzi z Indii i bliskich im rejonów Azji Południowej. Chyba wszyscy znamy korzeń kurkumy i powstający z niego proszek, ale niewiele osób wie, że z korzenia może wyrosnąć piękna roślina o niezwykłym kwiecie. W naszym klimacie uprawia się ją jako doniczkową. Kiedy świeży k...
Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
9983 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
6993 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5415 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
5010 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
4580 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4428 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm