Przez Super User dnia czwartek, 13, czerwiec 2019
Kategoria: Gotujemy

Krem z bobu

Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanej cebuli
1 ząbek posiekanego czosnku
2 szklanki bulionu
2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
garść liści bazylii

przyprawy:
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

do dekoracji:
mięta, czarny sezam

Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, dodać masło, cebulę i czosnek. Dusić na małym ogniu przez około 3–4 minuty, nie rumieniąc. Wlać bulion, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, potem zagotować. Dodać bób. Podgrzewać przez 15 minut, następ­nie zdjąć z ognia, dodać bazylię i zblendować na gładki krem. Zupę podawać na zimno lub ciepło, można serwować z grzankami z masłem.