Przez Super User dnia środa, 31, lipiec 2019
Kategoria: Gotujemy

Chłodnik z ogórka

Składniki:
2 ogórki
½ pęczka koperku
½ pęczka cienkiego szczypiorku
2 ząbki czosnku
250 ml jogurtu naturalnego
750 ml jogurtu greckiego
sól
pieprz czarny mielony
½ cytryny

do dekoracji:
świeży koper

Przygotowanie:
Ogórki umyć i osuszyć. Nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, prze­łożyć na sitko i pozostawić aż puszczą sok, następnie całość dobrze odcisnąć. W większej misce wymieszać jogurt grecki i kefir ( można również użyć maślanki), przełożyć ogórki i wymieszać. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Chłodnik rozlewać do miseczek, ozdobić koperkiem. Podawać dobrze schłodzone. Z podanych składników przygotujemy 2 porcje.