Przez Super User dnia czwartek, 17, październik 2019
Kategoria: Gotujemy

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Składniki:
4 czerwone papryki
½ szklanki suchej kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 papryczka chili
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych
natka pietruszki

Przygotowanie:
Papryki przekrój na połówki, oczyść, wrzuć do wrzątku i gotuj przez 1 minutę, potem odcedź. Odłożyć jedną połówkę papryki i pokroić ją w kosteczkę. W oddzielnym garnku przyrządź kaszę jaglaną. Na dużą patelnię wlej oliwę i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pla­sterki czosnku, dodaj przyprawy. Następnie wrzuć posiekaną papryczkę chili bez pestek, kostki cukinii i smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Dodaj wcześniej pokrojone połówki papryki, rozdrobnione pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj niej więcej 4 minuty. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Farsz wyłóż do papryk, wstaw do piekarnika i zapiekaj bez przykrycia przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu możesz skropić oliwą i posypać natką pietruszki.