Przez Super User dnia wtorek, 09, kwiecień 2019
Kategoria: Gotujemy

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Składniki:

8 szparagów (zielonych lub białych)
2 jajka
2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
50 g masła
sok z cytryny lub limonki (około 2 łyżeczek)
sól, świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy)
można podać podpieczone pieczywo, masło

Przygotowanie:

Sos holenderski
Masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane
w temperaturze pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu.
Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło. Na koniec sos powinien być puszysty
i gęsty.

Jajka w koszulkach
Do garnka wlać wodę na wysokość ok. 6 cm. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Na
10 sekund zanurzyć we wrzątku cało jajko. Wyjąć łyżką i dopiero wbić do wrzątku, powtórzyć
z drugim jajkiem. Gotować przez 2 i pół minuty, jajka wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć
na talerz.

Szparagi
Opłukać pod bieżącą wodą, odłamać i odrzucić grube jasne końce łodyg. Szparagi ugotować
na parze (w koszyczku, naczyniu do gotowania na parze lub na sitku) przez około 5 minut.
Na wierzchu położyć jajko, doprawić wszystko solą i pieprzem, polać sosem holenderskim
i posypać szczypiorkiem.