Na wysokość ciśnienia tętniczego wpływa kilka czynników
Nasz układ krążenia to zamknięty system, w którym krążenie krwi w naczyniach krwionośnych stymuluje serce, działające niczym pompa. W całym systemie naczynia krwionośne mają różną średnicę. Ciśnieniem tętniczym nazywa się zatem nacisk przemieszczającej się krwi na ściany tych naczyń. Ciśnienie krwi uzyskuje najwyższy poziom w trakcie skurczu lewej komory serca, gdy krew wtłaczana jest do aorty i dużych tętnic. Jest to tak zwane ciśnienie skurczowe. Najniższy poziom ciśnienie krwi uzyskuje natomiast podczas rozkurczu komory, gdy serce znajduje się wówczas w stanie spoczynku przed ponownym skurczem. Mówimy wtedy o tak zwanym ciśnieniu rozkurczowym. Ciśnienie mierzy się w milimetrach słupa rtęci (mmHg). W czasie pomiaru uzyskuje się dwie liczby, oznaczające ciśnienie skurczowe i rozkurczowe, na przykład 140/90 mmHg. Pierwsza określa wysokość ciśnienia skurczowego, druga rozkurczowe. Zgodnie z obowiązującymi normami za prawidłowe uznaje się ciśnienie 120–129/80–84 mmHg. Najczęściej (w 90 proc.) przyczyną wysokiego ciśnienia tętniczego jest niezdrowy styl życia – nadmiar soli w diecie, nadwaga, brak ruchu. Mimo że rynek oferuje dużą liczbę leków obniżających ciśnienie krwi, wielu pacjentów, u których występuje nadciśnienie, woli raczej skorzystać z naturalnych, domowych sposobów na obniżenie ciśnienia krwi. Na szczęście wysokie ciśnienie można zmniejszyć, stosując się do zasad zdrowej diety. W tym celu pierwszym krokiem powinno być radykalne zredukowanie spożycia soli, cukru, sodu i ogólnie produktów przetworzonych. Podpowiadamy, co jeść, aby skutecznie obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Czosnek
Posiada nie tylko właściwości antybakteryjne, ale spożywany regularnie może pomóc zredukować ciśnienie krwi, a także zmniejszyć ryzyko wylewu oraz zawału. Zawarte w nim czynne składniki rozrzedzają krew i zwiększają w niej poziom gazów rozszerzających naczynia krwionośne, takich jak tlenek azotu i siarkowodór. Z badań wynika, że codzienne spożycie czosnku może zredukować ciśnienie skurczowe krwi nawet o 6 mmHg, a rozkurczowe o 12 mmHg.
Imbir
Jeśli dotąd imbir nie należał do twoich ulubionych produktów spożywczych, najwyższy czas to zmienić. Jego kłącza działają rozkurczowo na mięśnie okalające naczynia krwionośne, a także wspomagają krążenie krwi, co skutkuje obniżeniem zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Badania naukowe dowodzą, że miesiąc spożywania świeżego imbiru przynosi korzystne efekty w postaci obniżenia ciśnienia skurczowego średnio o 4,37 mmHg, a rozkurczowego o 5,96 mmHg.Buraki
Sok z buraka nie tylko podnosi poziom wytrzymałości, ale poprawia krążenie krwi oraz pomaga w obniżeniu ciśnienia. Buraki są bogate w azotany, które w organizmie przekształcane są do tlenku azotu. Powoduje on rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w efekcie spadek ciśnienia krwi. Jak pokazują badania, konsumpcja szklanki soku przez miesiąc obniża ciśnienie skurczowe o 8 mm Hg, a rozkurczowe o 4 mm Hg.Gorzka czekolada
Spożywanie gorzkiej czekolady może obniżyć ciśnienie krwi. Dlaczego? Zawiera ona flawonole, które odpowiadają za właściwą elastyczność naczyń krwionośnych, a także zapobiegają ich skurczom. Udowodniono, że codzienna dawka 20 g czekolady o zawartości 90 proc. kakao sprawia, że po 30 dniach u osób zdrowych następuje spadek ciśnienia skurczowego o 3,5 mmHg, a rozkurczowego o 2,3 mmHg.Witaminy
Jeśli chcemy zadbać o właściwy poziom ciśnienia, powinniśmy zadbać przede wszystkim o to, by naszemu organizmowi dostarczyć właściwą ilość witaminy C, którą znajdziemy na przykład w owocach cytrusowych, natce pietruszki czy żurawinie. Za podwyższone ciśnienie może być także odpowiedzialny niedobór witaminy D. Dlatego osoby z nadciśnieniem powinny pomyśleć o jej suplementacji w sezonie jesienno-zimowym. W okresie letnim mogą natomiast korzystać, w rozsądnym wymiarze, z kąpieli słonecznych.Oliwa z pierwszego tłoczenia
Oliwa z oliwek zawiera duże ilości silnych antyoksydantów zwanych polifenolami. Testy z udziałem kobiet z łagodnie podwyższonym ciśnieniem tętniczym wykazały, że codzienne spożywanie 30 mg oliwy z pierwszego tłoczenia pozwala na redukcję ciśnienia skurczowego o 7,91 mmHg, a rozkurczowego o 6,65 mmHgHibiskus
A dokładniej herbata z hibiskusa (ketmii szczawiowej) – jeśli pić 3 szklanki dziennie przez 4 tygodnie – pozwala zredukować ciśnienie skurczowe średnio o 7,58 mmHg a rozkurczowe o 3,53 mm Hg. Dodatkowo jest ona cennym źródłem antyoksydantów i związków mineralnych. Dowiedziono również, że jej spożycie poprawia również profil lipidowy krwi.
Jagody
Spożywanie garstki jagód dziennie obniża ciśnienie krwi o 6 proc. Naukowcy uważają, że jest to zasługa zdolności owoców jagodowych do podwyższenia poziomu tlenku azotu w organizmie, który rozszerza naczynia krwionośne i tym samym usprawnia pracę układu krążenia. Miesiąc spożywania 22 g jagód w wersji sproszkowanej przynosi obniżenie ciśnienia skurczowego o 7 mmHg, a rozkurczowego o około 5 mmHg.