Przez Super User dnia czwartek, 19, marzec 2020
Kategoria: Gotujemy

Gorąca biała czekolada z matchą

Składniki:
1 czubata łyżeczka matchy
tabliczka białej czekolady (100 g)
ok. 250-300 ml mleka + odrobina do rozrobienia matchy
słodka śmietana do ozdoby

Przygotowanie:
Połam czekoladę na kawałki, umieść w garnuszku z mlekiem (możesz dodać go mniej i póź­niej uzupełnić do uzyskania pożądanej konsystencji). Podgrzewaj na minimalnym ogniu, aby czekolada powoli się rozpuściła. W międzyczasie za pomocą trzepaczki wymieszaj matchę z odrobiną mleka na gładkie zielone „espresso". Kiedy czekolada będzie gorąca i płynna, zdej­mij z ognia, dodaj rozrobioną matchę i wymieszaj. Rozlej do filiżanek i do każdej dodaj kleks słodkiej śmietanki.