Przez Super User dnia piątek, 29, listopad 2019
Kategoria: Gotujemy

Smażony makaron z tofu

Składniki:
100 g makaronu ryżowego
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
3 łyżeczki startego świeżego imbiru
garść groszku cukrowego
kilka różyczek brokuła
liście szpinaku
100 g pokrojonego tofu
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka posiekanego chili
2 łyżeczki oleju sezamowego
limonka lub cytryna

Przygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą na sitku. W woku na rozgrzanym oleju podsmażać przez około 5-8 minut, co chwilę mieszając: imbir, drobno starty czosnek, papryczkę chili oraz brokuła. Następnie dodać tofu, groszek cukrowy i smażyć jeszcze przez mniejwięcej 3 minuty. Na koniec włożyć makaron, wlać sos sojowy, dodać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i smażyć parę chwil. Następnie skropić olejem sezamowym i sokiem z limonki. Wyłożyć do misaczek wraz z liśćmi szpinaku. Posypać sezamem.