O miodach wiemy już całkiem sporo, są w Polsce niezwykle popularne i uznane za ważny element wzbogacający codzienną dietę. Istnieją też inne, mniej powszechne produkty pszczele, które pomogą nam wzmacniać zdrowie i odporność.
Jednym z najważniejszych produktów pszczelich jest pyłek. Może mieć różne barwy, podobnie jak i kwiaty, z których powstaje. Spotkamy zatem pyłek w kolorze żółtym, fioletowym, pomarańczowym, a nawet czarnym.
Pyłek pszczeli zbierany jest przez pszczoły z pręcika, czyli męskiej części rozrodczej kwiatu. Owady umieszczają go na swoich odnóżach i transportują do ula, aby umieścić w plastrach. Magazynują w ten sposób pokarm przeznaczony na codzienne potrzeby oraz jako zapasy na trudniejszy czas.
W celu pozyskania cennego pyłku pszczelarze zakładają przy wylotach uli tak zwane poławiacze. Zebrany pyłek jest suszony i oczyszczany w taki sposób, żeby stał się bezpieczny do spożycia.
Pszczoły przechowują pyłek w plastrach z dodatkiem miodu i enzymów. Ta twarda, ubita przez nie główkami mieszanka fermentuje przy pomocy kwasu mlekowego i powstaje produkt zwany pierzgą. W odróżnieniu od suszonego pyłku, którego smak jest przyjemny i słodki, pierzga jest nieco gorzka i kwaskowata.
Jakie wartości odnajdziemy w produktach pszczelich?
Szczególnie teraz w dobie pandemii, kiedy szukamy produktów, które wzmocnią naszą odporność i ochronią przed zarażeniem COVID-19 pyłek pszczeli zyskuje na popularności.
Zarówno pyłek pszczeli, jak i mniej znana pierzga posiadają bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów. Znajdziemy w nich witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP), pierwiastki (potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka, mangan), enzymy (inwertaza, katalaza, trypsyna, lipaza, laktaza) oraz aminokwasy (metionina, lizyna, treonina, histydyna, leucyna, izoleucynę, walina, fenyloalanina, tryptofan).
Pierzga w odróżnieniu od pyłku pszczelego posiada bakterie kwasu mlekowego, a dzięki temu, że uległa procesowi fermentacji, jest także lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Poprawia nasze trawienie i wspomaga oczyszczanie z toksyn.
Dobroczynne działanie
Produkty pszczele mocą naturalnych składników szybko uzupełniają niedobory w naszym organizmie oraz wzmacniają odporność i wspomagają regenerację. Poprawiają one także wytrzymałość i działanie systemu immunologicznego. Mają wpływ na koncentrację, poprawę wzroku oraz łagodzenie stanów zapalnych. Działają antyalergicznie, odtruwająco i antydepresyjnie. Dodatkowo spożywanie pyłku wspomaga odnowę wątroby i zmniejsza ryzyko wystąpienia prostaty u mężczyzn. Regularne spożywanie produktów pszczelich obniża poziom cukrów i lipidów we krwi, ogranicza ryzyko zmian miażdżycowych, zwiększa ilość czerwonych krwinek, podnosi stężenie hemoglobiny i żelaza oraz wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego.
W jaki sposób spożywać pyłek pszczeli?
Pyłek w formie suchej jest przyswajalny przez nasz organizm zaledwie w kilku procentach, a pierzga kilkunastu. Z tego powodu zaleca się namaczanie tych produktów, dzięki czemu wchłanianie wzrasta do ponad 90 proc. Namaczanie powinno trwać nie krócej niż cztery godziny, a najlepiej całą noc. Pyłek pszczeli oraz pierzgę spożywamy na czczo pół godziny przed posiłkiem w ilości od jednej do trzech łyżeczek dziennie (suchy produkt).
Pamiętajmy jednak, że wszystkie produkty pszczele mogą uczulać. Najlepiej zatem wprowadzać je do diety etapowo. Zacznijmy od jednej łyżeczki pyłku dziennie i stopniowo zwiększajmy dawkę. Do namoczonego pyłku dobrze jest dodać miód, aby mikstura miała przyjemniejszy smak.
Na wyraźną poprawę kondycji zdrowotnej, potrzeba około trzech miesięcy kuracji.
Dzieci i pyłek
Pyłek jest całkowicie bezpieczny dla dzieci i można go wprowadzać do diety od trzeciego roku życia dziecka. Pamiętajmy, by zadbać o smak przygotowanego napoju, dzięki czemu nie zniechęcimy najmłodszych do zdrowych produktów.