SKŁADNIKI:
- 2 jajka
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 ml oleju roślinnego
- 200 g drobno startej marchewki
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- orzechy do dekoracji
KREM ORZECHOWY:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki trzcinowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Jajka ubić do podwojenia objętości. Dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Następnie dolewać cieniutkim strumieniem olej wciąż ubijając. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
KREM ORZECHOWY
Ubijać mascarpone z dodatkiem masła orzechowego, cukru i soli przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
PRZEŁOŻENIE
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić na 2 części. Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu. Udekorować orzechami.