Przez Super User dnia poniedziałek, 23, grudzień 2019
Kategoria: Gotujemy

Tradycyjny barszcz wigilijny

Składniki:
1 kg buraków
pół selera
por
2 duże cebule
4 kwaśne, polskie jabłka np. Reneta, Antonówka lub Szampion
5 łyżek octu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:
Buraki pokroić na pół, wrzucić do garnka. Zalać zimną wodą tylko na tyle, by przykryła ona warzywa. Dodać obrane: seler i cebule w całości oraz związany sznurkiem por, aby nie rozpadł się w gotowaniu, ziele angielskie, sól i liść laurowy. Kiedy wywar zacznie się bulgotać, dodać ocet. Buraki gotować do miękkości na bardzo małym ogniu – nie może wrzeć. Kiedy będą już miękkie, garnek z całą zawartością odstawić w chłodne miejsce. Nieobrane, pokrojone w ćwiartki jabłka położyć na wierzchu i przykryć pokrywką. Barszcz powinien leżakować w ten sposób przez całą noc. Wyjąć buraki, zetrzeć na tarce i znów wrzucić do wywaru. Aby uzyskać klarowność przece­dzić przed podaniem. Na koniec do barszczu wigilijnego dodać czosnek oraz pieprz. Wcze­śniejsze dodanie mogłoby spowodować zgorzknienie zupy.