Curcuma longa, czyli ostryż długi, nazywany też kurkumą lub żółtym imbirem, pochodzi z Indii i bliskich im rejonów Azji Południowej. Chyba wszyscy znamy korzeń kurkumy i powstający z niego proszek, ale niewiele osób wie, że z korzenia może wyrosnąć piękna roślina o niezwykłym kwiecie. W naszym klimacie uprawia się ją jako doniczkową.
Kiedy świeży korzeń kurkumy wysuszy się i zetrze, powstanie intensywnie żółty proszek, który można przechowywać przez długi czas. Początkowo przypadła ona do gustu Asyryjczykom i Arabom. Pierwsze wzmianki na temat Curcuma longa odnajdujemy w asyryjskich księgach poświęconych ziołom i ich wykorzystywaniu. Ostryż długi do Europy dotarł dzięki perskim i arabskim kupcom, którzy rozpowszechnili go jako aromatyczną przyprawę oraz silny barwnik, nie tylko spożywczy. Kurkuma zyskała rozgłos jako ważny składnik popularnej mieszanki przypraw zwanej curry, w której znajdziemy również: kolendrę, imbir, pieprz, goździki, cebulę, cynamon, czosnek i chili. Kompozycja ta zawdzięcza swój złocisty kolor właśnie intensywnej barwie wu długiego.
Kurkumina
W kurkumie znajduje się związek chemiczny nazywany kurkuminą, która w połączeniu z innym jej składnikiem − turmeryną − wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Przyjmowanie suplementów diety zawierających wyekstrahowaną kurkuminę nie daje tak intensywnego efektu jak spożywanie naturalnej kurkumy, w której znajdziemy także turmerynę. Kurkumę możemy kupić jako żółty proszek lub świeży korzeń. Obie formy przyprawy będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Nawet obróbka termiczna nie osłabia jej dobroczynnego działania.
W medycynie chińskiej używano kurkumy do leczenia bólu brzucha oraz stanów zapalnych. Wiele podań wskazuje na to, że była wykorzystywana w celach terapeutycznych już 10 tysięcy lat temu. W roku 1815 naukowcy Vogel i Pelletier ogłosili, że wyizolowali „żółtą substancję barwiącą" pochodzącą z ostryżu i jako pierwsi nazwali ją kurkuminą. W 1949 roku w magazynie „Nature" ukazał się artykuł, podający, że kolejni naukowcy zajęli się badaniem kurkuminy. Stwierdzili oni, że jest biologicznie czynna oraz ma właściwości przeciwbakteryjne. Odkrycie to zapoczątkowało szereg badań, które w konsekwencji dowiodły, że ma on także działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, i przeciwutleniające.
W 2015 w „Clinical Gastroenterology and Hepatology" został opisany eksperyment polegający na podawaniu kurkumy przez miesiąc chorym na wrzodziejące zapalenie jelit. Wykazano, że u 50 proc. z nich doszło do remisji choroby. U pacjentów, którym podawano placebo nie zanotowano ustania objawów chorobowych.
Liczne obserwacje dowiodły także, że kurkuma wspomaga regenerację tkanek, dlatego jest szczególnie wskazana właśnie w przypadku wrzodów oraz po zabiegach chirurgicznych.
Kurkuma na zapalenie stawów
Współczesna nauka potwierdziła skuteczność działania kurkumy w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. W 2012 roku w artykule, który ukazał się w „Phytotherapy Research", przedstawiono wyniki badania przeprowadzonego z udziałem pacjentów cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Podzielono ich na trzy grupy, pierwszej podawano 500 mg kurkumy, drugiej dawkę leku standardowo stosowanego przy tym schorzeniu − diklofenaku, a trzeciej oba produkty. U wszystkich pacjentów odnotowano znaczną poprawę, co zaskakujące, najbardziej wyraźna była ona w pierwszej grupie, która spożywała samą kurkumę.
Kurkuma w walce z nowotworem
Kurkuma aktywuje enzymy, które odpowiadają za uszkadzanie białek nowotworowych i ich eliminację. Oznacza to, że pomaga ona zapobiegać powstawaniu nowotworów. Powinniśmy stosować ją profilaktycznie i starać się dodawać do potraw, jeśli tylko mamy ku temu okazję. Polecana jest szczególnie palaczom, którzy z oczywistych względów bardziej narażeni są na zachorowanie na raka płuc.
Ostryż długi pomaga w walce z chorobą alzheimera
Kurkuma, jak możemy przeczytać w internetowym wydaniu dziennika Times of India, pomaga hamować objawy alzheimera. Mechanizm przypomina nieco ten, który działa w przypadku zapobiegania powstawaniu nowotworów − kurkumina pobudza układ immunologiczny do niszczenia białek, które powodują chorobę alzheimera. Niszczone są złogi nazywane płytkami amyloidowymi, które wywołują zaburzenia pamięci, osobowości i powodują obumieranie neuronów. W Indiach, ze względu na duże spożycie kurkumy, choroba otępienna występuje znacznie rzadziej niż w krajach Zachodu − cierpi na nią tylko około 5% ludności w wieku powyżej 60. roku życiu.
W instytucie w Jülich w Niemczech przeprowadzono eksperyment na szczurach, polegający na wprowadzeniu do mózgów zwierząt zastrzyku z kurkuminą. Okazało się, że części mózgu uczestniczące we wzroście nowych komórek nerwowych stały się dzięki temu bardziej aktywne. Możemy z tego wnioskować, że kurkuma zwiększa zdolność mózgu do regeneracji, a tym samym chroni przed skutkami alzheimera.
Jak najlepiej stosować kurkumę
Ostryż długi, nawet w małych dawkach, wykazuje działanie lecznicze, zatem warto włączyć go do codziennej diety. Azjaci łączą kurkumę z innymi przyprawami, w tym z pieprzem, który zwiększa jej przyswajalność o kilka tysięcy procent. Podobnie działa także tłuszcz oraz produkty sojowe, na przykład tofu. Świetnym daniem wydaje się curry z tofu oraz dowolnych warzyw z tłustym mleczkiem kokosowym i mieszanką przypraw.
Kto powinien wystrzegać się kurkumy?
Osoby cierpiące z powodu kamieni żółciowych powinny zrezygnować z jej częstego spożywania, ponieważ może ona zwiększyć częstotliwość skurczy woreczka żółciowego. Powoduje to bóle brzucha i prowadzi do zablokowania kanałów żółciowych.
Jeśli przyjmujemy leki stosowane w zapaleniach jelit, przed rozpoczęciem stosowania kurkumy powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Niektóre preparaty stosowane przy tych schorzeniach wchodzą w reakcję z ostryżem długim i intensyfikują swoje działanie. Może to powodować niebezpieczne dla naszego zdrowia alergie oraz stany zapalne. Cukrzycy także powinni ograniczyć jedzenie dań doprawionych tą przyprawą, ponieważ nasila działanie zażywanych przez nich preparatów.