Są łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie i niedrogie, a w dodatku dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Płatki owsiane to produkt, po który z pewnością warto sięgnąć. Wytwarza się je z owsa siewnego. Ziarno jest oczyszczane, obłuskiwane, ewentualnie krojone, prasowane (płatkowane), a także czasem poddawane zabiegom hydrotermicznym (parowym). Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie, błyskawiczne. Zdaniem dietetyków płatki owsiane zwykłe to najlepszy wybór dla osób, które chcą spożywać produkty jak najmniej przetworzone. Otrzymuje się je z całego ziarna. Natomiast płatki owsiane górskie produkuje się z ziarna krojonego. W procesie produkcji tracą one część składników mineralnych. Płatki owsiane błyskawiczne wytwarzane są z pokrojonego ziarna, które poddaje się obróbce parą, dzięki czemu szybciej są gotowe do spożycia. Które z nich zatem wybrać? Najbardziej wartościowe są zwykłe płatki owsiane. Logiczne wydawałoby się, że są więc najlepszym wyborem, ale nie zawsze tak jest. Płatki owsiane górskie i błyskawiczne są szybsze w przygotowaniu, więc sprawdzą się bardziej u osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Do tego płatki błyskawiczne lepiej sprawdzają się w ciasteczkach, domowych batonikach i innych wypiekach, które wymagają ich użycia. Są one też lepszym wyborem do jogurtów i podawania na zimno, nie potrzebują bowiem gotowania. Do tego są najbardziej lekkostrawne i dlatego poleca się je osobom, które mają problemy z żołądkiem.
I słusznie, ponieważ są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich duże ilości białka (12 g w 100 g) co nie jest bez znaczenia dla osób na diecie roślinnej. Dodatkowo w 100 g płatków znajdziemy 10 g błonnika, który zapewnia uczucie sytości na resztę dnia. Obecność błonnika w diecie ma również pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, redukuje także ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego. Błonnik zawarty w płatkach stabilizuje poziom cukru we krwi, ponieważ płatki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu po ich spożyciu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny do organizmu. W płatkach znajdziemy witaminy z grupy B – tiaminę (0,46 mg), ryboflawinę (0,15 mg), niacynę (1,12 mg), B6 (0,1 mg), kwas foliowy (32 mcg), kwas pantotenowy (1,12 mg). Bez nich trudno o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Natomiast kwas foliowy jest niezbędny kobietom w ciąży, ponieważ pozwala na prawidłowy rozwój dziecka. Ponadto w składzie płatków owsianych znajdziemy 128 mg magnezu. Jego niedobory są przyczyną skurczy, problemów z pamięcią, kłopotów z koncentracją, bezsenności. Magnez pomaga również zmniejszyć prawdopodobieństwo ataku serca czy udaru mózgu, poprzez rozluźnienie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Już 100 gram płatków owsianych pokrywa prawie połowę naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Co więcej, w płatkach znajdziemy też 410 mg fosforu, który odpowiada za zdrowe i mocne kości, bierze udział w przewodzeniu bodźców nerwowych i znajduje się we wszystkich tkankach miękkich organizmu. Porcja płatków owsianych pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Warto pamiętać, że w płatkach zawarty jest również mangan (3,63 mg) potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także dla mocnych kości. Ze wszystkich rodzajów zbóż to właśnie owies ma największe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego jedzenie płatków pomaga zapobiegać pojawianiu się zakrzepów i zaleca je podczas leczenia miażdżycy. Z uwagi na powyższe nie dziwi tak bardzo, że w jednym z rankingów na najbardziej zdrowe pokarmy na świecie owsianka zajęła 3. miejsce zaraz po jagodach acai oraz czosnku. Płatki owsiane świetnie komponują się z mlekiem, mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym.
Jednak 4 łyżki płatków to tylko 90 kalorii, dlatego też jest to często polecany produkt dla osób, które się odchudzają. Badania wykazują, że spożywanie płatków owsianych poprawia wytrzymałość oraz kondycję fizyczną. Nic dziwnego zatem, że sięgają po nie osoby czynnie uprawiające sport. Często stanowią one podstawowy element w diecie zarówno profesjonalnych sportowców, jak i pasjonatów wszelkiej aktywności fizycznej. Nie słabnie też popularność tzw. jednodniowej diety owsianej, która pozwala zgubić w krótkim czasie kilka zbędnych kilogramów. Według niektórych jej stosowanie raz w tygodniu może przynieść całkiem zadowalające efekty. Dieta polega na spożywaniu przez jeden dzień wyłącznie posiłków na bazie płatków, do których można dodawać jogurt, świeże owoce lub warzywa. W czasie diety należy zrezygnować ze słodzenia herbaty oraz kawy. Zaleca się natomiast picie wody w dużych ilościach. Można także sięgnąć po ziołowe herbatki.
To także znakomity środek pielęgnacyjny, który łagodzi podrażnienia oraz doskonale oczyszcza i odświeża skórę, a dzięki działaniu kwasów tłuszczowych zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Maseczka z płatków owsianych idealnie nadaje się do walki z problemami skórnymi. Wystarczy 1 łyżka miodu, tyle samo mleka oraz kilka łyżek ciepłej wody. Dużą popularnością cieszą się też peelingi z zastosowaniem płatków. Pomagają one w złuszczeniu martwego naskórka i dokładnie oczyszczają zatkane pory. Ponadto są skuteczne w walce z problemami cery tłustej, zanieczyszczonej i wrażliwej. A po męczącym dniu dobrym pomysłem może być kąpiel w owsiance, która działa kojąco na całe ciało.