Dlaczego wszyscy powinni polubić płatki owsiane?

Dlaczego-wszyscy-powinni-polubi-patki

Są łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie i niedrogie, a w dodatku dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Płatki owsiane to produkt, po który z pewnością warto sięgnąć. Wytwarza się je z owsa siewnego. Ziarno jest oczysz­czane, obłuskiwane, ewentualnie krojone, praso­wane (płatkowane), a także czasem poddawane zabiegom hydrotermicznym (parowym). Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie, błyskawiczne. Zdaniem dietetyków płatki owsiane zwykłe to najlepszy wybór dla osób, które chcą spo­żywać produkty jak najmniej przetworzone. Otrzy­muje się je z całego ziarna. Natomiast płatki owsiane górskie produkuje się z ziarna krojonego. W procesie produkcji tracą one część składników mineralnych. Płatki owsiane błyskawiczne wytwarzane są z pokro­jonego ziarna, które poddaje się obróbce parą, dzięki czemu szybciej są gotowe do spożycia. Które z nich zatem wybrać? Najbardziej wartościowe są zwykłe płatki owsiane. Logiczne wydawałoby się, że są więc najlepszym wyborem, ale nie zawsze tak jest. Płatki owsiane górskie i błyskawiczne są szybsze w przygo­towaniu, więc sprawdzą się bardziej u osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Do tego płatki błyskawiczne lepiej sprawdzają się w ciasteczkach, domowych batonikach i innych wypiekach, które wymagają ich użycia. Są one też lepszym wyborem do jogurtów i podawania na zimno, nie potrzebują bowiem gotowania. Do tego są najbardziej lekko­strawne i dlatego poleca się je osobom, które mają problemy z żołądkiem.

Dla wielu osób płatki owsiane to podstawa śniadania

I słusznie, ponieważ są one źródłem wielu cennych składników odżywczych, które mają wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich duże ilości białka (12 g w 100 g) co nie jest bez znaczenia dla osób na diecie roślinnej. Dodatkowo w 100 g płatków znajdziemy 10 g błonnika, który zapewnia uczucie sytości na resztę dnia. Obecność błonnika w diecie ma rów­nież pozytywny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu, redukuje także ryzyko wystąpie­nia chorób nowotworowych jelita grubego. Błon­nik zawarty w płatkach stabilizuje poziom cukru we krwi, ponieważ płatki mają niski indeks glike­miczny, dzięki czemu po ich spożyciu nie następuje gwałtowny wyrzut insuliny do organizmu. W płat­kach znajdziemy witaminy z grupy B – tiaminę (0,46 mg), ryboflawinę (0,15 mg), niacynę (1,12 mg), B6 (0,1 mg), kwas foliowy (32 mcg), kwas panto­tenowy (1,12 mg). Bez nich trudno o prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Nato­miast kwas foliowy jest niezbędny kobietom w ciąży, ponieważ pozwala na prawidłowy rozwój dziecka. Ponadto w składzie płatków owsianych znajdziemy 128 mg magnezu. Jego niedobory są przyczyną skurczy, problemów z pamięcią, kłopotów z koncentracją, bezsenności. Magnez pomaga również zmniejszyć prawdopodo­bieństwo ataku serca czy udaru mózgu, poprzez roz­luźnienie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi. Już 100 gram płatków owsianych pokrywa pra­wie połowę naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Co więcej, w płatkach znajdziemy też 410 mg fosforu, który odpowiada za zdrowe i mocne kości, bierze udział w przewodzeniu bodź­ców nerwowych i znajduje się we wszystkich tkan­kach miękkich organizmu. Porcja płatków owsia­nych pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Warto pamiętać, że w płatkach zawarty jest również mangan (3,63 mg) potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także dla mocnych kości. Ze wszystkich rodzajów zbóż to właśnie owies ma największe ilości nienasy­conych kwasów tłuszczowych. Dlatego jedzenie płat­ków pomaga zapobiegać pojawianiu się zakrzepów i zaleca je podczas leczenia miażdżycy. Z uwagi na powyższe nie dziwi tak bardzo, że w jed­nym z rankingów na najbardziej zdrowe pokarmy na świecie owsianka zajęła 3. miejsce zaraz po jagodach acai oraz czosnku. Płatki owsiane świetnie kompo­nują się z mlekiem, mlekiem roślinnym lub jogurtem naturalnym.

A co z kaloriami? Kaloryczność płatków owsianych jest dość wysoka: 100 g płatków owsianych to 366 kalorii 

Jednak 4 łyżki płatków to tylko 90 kalorii, dlatego też jest to często polecany produkt dla osób, które się odchudzają. Badania wykazują, że spożywanie płat­ków owsianych poprawia wytrzymałość oraz kondy­cję fizyczną. Nic dziwnego zatem, że sięgają po nie osoby czynnie uprawiające sport. Często stanowią one podstawowy element w diecie zarówno profe­sjonalnych sportowców, jak i pasjonatów wszelkiej aktywności fizycznej. Nie słabnie też popularność tzw. jednodniowej diety owsianej, która pozwala zgubić w krótkim czasie kilka zbędnych kilogramów. Według niektórych jej stosowanie raz w tygodniu może przynieść całkiem zadowalające efekty. Dieta polega na spożywaniu przez jeden dzień wyłącznie posiłków na bazie płatków, do których można doda­wać jogurt, świeże owoce lub warzywa. W czasie diety należy zrezygnować ze słodzenia herbaty oraz kawy. Zaleca się natomiast picie wody w dużych ilościach. Można także sięgnąć po ziołowe herbatki.

Poza walorami odżywczymi płatki owsiane okazują się cenne jako jeden z naturalnych kosmetyków. Zawarte w nich przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się organizmu

To także znakomity środek pielęgnacyjny, który łagodzi podrażnienia oraz doskonale oczyszcza i odświeża skórę, a dzięki działaniu kwasów tłusz­czowych zapewnia jej odpowiednie nawilżenie. Maseczka z płatków owsianych idealnie nadaje się do walki z problemami skórnymi. Wystarczy 1 łyżka miodu, tyle samo mleka oraz kilka łyżek ciepłej wody. Dużą popularnością cieszą się też peelingi z zasto­sowaniem płatków. Pomagają one w złuszczeniu martwego naskórka i dokładnie oczyszczają zat­kane pory. Ponadto są skuteczne w walce z proble­mami cery tłustej, zanieczyszczonej i wrażliwej. A po męczącym dniu dobrym pomysłem może być kąpiel w owsiance, która działa kojąco na całe ciało.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12279 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7214 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4948 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm