Truskawki. Bomba witamin czy z opóźnionym zapłonem?

AdobeStock_14624893_20210601-133443_1

Truskawki nie występowały kiedyś w przyrodzie, w przeciwieństwie do wielu innych owoców, nie są dziełem natury lecz efektem pracy francuskiego botanika Antoine Nicolasa Duchesne. W roku 1712 w królewskich ogrodach Ludwika XIV skrzyżował on dwa gatunki poziomek – chilijską i wirginijską. Powstał zupełnie nowy rodzaj, który dzięki wyśmienitym walorom smakowym, wspaniałemu aromatowi i apetycznemu wyglądowi zawojował cały świat (w samej Polsce produkuję się rocznie około 200 000 ton). Od tego czasu powstały tysiące odmian truskawek o najróżniejszych cechach.

Truskawki cieszą się ogromną popularnością nie tylko ze względu na szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Te różowo-czerwone owoce są także bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów oraz wielu innych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie i urodę.

Truskawki – wartości odżywcze

Smak truskawek i ich apetyczny wygląd oraz zapach sprawiają, że są jednymi z bardziej lubianych owoców uprawianych w Polsce. Można z nich robić orzeźwiające koktajle, sorbety, lody, ciasta ale także podawać z serami czy tworzyć wytrawne sałatki.

Są doskonałym źródłem witaminy C – w 100 g znajduje się aż 60 mg kwasu askorbinowego (około 10 truskawek zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C). Dostarczą nam one także witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E.

Jednak to nie koniec, lista dobroczynnych substancji zawartych w truskawkach jest długa, zaliczają się do niej: potas (aż 153 mg w 100 g owoców), fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan. Truskawki posiadają również duże ilości błonnika, w tym rozpuszczalnego oraz bromelinę, kwercetynę, kwas elagowy, fitoncydy, antocyjany (owoce zawdzięczają im czerwoną barwę), pektyny i sole organiczne. Nie zapominajmy też, że są doskonałym źródłem wody, dzięki czemu pomagają zachować równowagę elektrolitową w organizmie.

Witamina C zawarta w truskawkach wzmacniają odporność organizmu (witamina C jest niezbędna do produkcji białych krwinek), działa przeciwzapalnie (właściwości antocyjanów), bakteriobójczo i antywirusowo (fitoncydy hamujące rozwój mikroorganizmów).

Witaminy C, A, kwercetyna, mangan i kwasu elagowy mają właściwości przeciwutleniające. Zwalczając nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia oraz pomagają zwalczać wszelkie nieprawidłowe procesy zachodzące w organizmie.

Jedząc truskawki, korzystnie wpływamy także na nasz układ krążenia. Potas zmniejsza ryzyko zachorowania na niedokrwienność serca oraz obniża ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie na pracę serca ma także błonnik, witamina C i magnez; a antocyjany, kwercetyna czy witaminy z grupy B, przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej, rozszerzają naczynia krwionośne i obniżają poziom „złego" cholesterolu. Natomiast żelazo, wspomaga procesy krwiotwórcze, tym samym działa przeciwko powstawaniu anemii.

Truskawki zadbają również o nasz mózg, witaminy z grupy B i magnez regulują pracę układu nerwowego, obniżają stres i tym samym poprawiają nasze samopoczucie. Potas polepsza koncentrację, a mangan sprzyja szybkiemu przekazywaniu impulsów nerwowych.

Kości zdają się także korzystać na naszym zamiłowaniu do truskawek, a w szczególności do truskawkowych koktajli. Prawidłowe uwapnienie kości ułatwiają: wapń, fosfor i mangan. Zapobiegają osteoporozie, a co za tym idzie mniejszą częstotliwość kontuzji kości.

Truskawka jest także dobra na alergie, zawarta w niej witamina C łagodzi stany uczuleniowe, a kwercetyna takie objawy, jak katar, łzawienie, utrudniony oddech czy pokrzywka.

Jeśli zatem planujemy podreperować zdrowie i wyszczuplić sylwetkę bez rezygnowania z przyjemności kulinarnych, to teraz jest najlepszy czas aby rozpocząć truskawkową ucztę. Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40) także są bezpieczną przekąską także dla diabetyków.

Truskawki zawierają pektyny, błonnik i kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Dzięki czemu stanowią doskonałą podstawę diet odchudzających. W 100 g zawierają jedynie 30 kcal!

Niebezpieczne truskawki

Na owocach szybko pojawia się toksyczna pleśń. Truskawki są bardzo na nią podatne, zjedzenie dużej ilości owoców zainfekowanych pleśnią może skutkować wysokim poziomem patuliny (toksyczny metabolit niektórych gatunków pleśni). Jeśli jest jej w organizmie za dużo narażamy się na: choroby wątroby, wrzody, uszkodzenie śluzówki jelit, krwawienia w jelitach oraz alergie.

Problemy z jelitami

Pestki truskawek mogą podrażnić śluzówkę jelita, zatem powinny unikać ich osoby z dolegliwościami jelit.

Mogą uczulać

Truskawki należą do owoców najczęściej wywołujących reakcje alergiczne. Efektem są zmiany na skórze, tzw. pokrzywka i biegunka. Winna temu jest histamina, której nadprodukcje wywołują truskawki. Także spora zawartość salicylanów w truskawkach, może powodować alergie skórne, duszności, kaszel oraz opuchliznę twarzy i kończyn.

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12279 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7214 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4949 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm