Polskie zupy nie rozpieszczają buraków. Robi się z nich zakwas na świąteczny barszcz, barszcz ukraiński i właściwie to by było na tyle. Aha, jeszcze chłodnik, ale tylko na wiosnę, kiedy na straganach kuszą nas młode buraki wraz z pięknymi liśćmi. To one sprawiają, że chłodniki są wyjątkowe. A co z innymi zupami? Dlaczego buraki, smaczne i bardzo zdrowe, są przez nas pomijane? Ja lubię jeść je pieczone na ostro lub z cynamonem. Podczas niedzielnego obiadu nie może ich zabraknąć w postaci ćwikły lub sałatki z papryką. Taką sałatkę – poszatkowane buraki z papryką pasteryzowane w słoiku – robi moja mama. Zajadam się nimi przez całą zimę. I to one natchnęły mnie, żeby upieczone buraki zmiksować na zupę i doprawić na ostro. Wyszło fenomenalnie! Jeszcze jedno. Wybierając w sklepie buraki, zwróć uwagę na ich świeżość. Te stare potrafią zepsuć całe danie (a nawet dzień!). Specyficzny „piwniczny" zapach oznacza, że są już stare i przywiędłe. Buraki należy kupować twarde i jędrne, najlepiej te z podłużnych odmian. Takie są najsmaczniejsze, mają intensywny kolor i najwięcej soku.
SKŁADNIKI:
3–4 duże buraki
1 czerwona cebula
1 gruszka (ewentualnie jabłko)
2 ząbki czosnku
1 malutka suszona papryczka pepperoncino
1 l bulionu warzywnego lub wody
⅓ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżki soku z cytryny
1 szczypta kuminu
1 szczypta cukru
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
2–3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany roślinnej (niekoniecznie)
oliwa
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Buraki umyj i przekrój na mniejsze części. Razem z umytą gruszką, całą cebulą, papryczką pepperoni i ząbkami czosnku skrop oliwą i zawiń w folie. Piecz buraki około 30-40 minut, aż zrobią się miękkie. Po upieczeniu poczekaj aż ostygną. Umieść je w kielichu blendera lub w garnku. Dodaj upieczoną gruszkę (usuń pestki) i wyciśnij czosnek. Dodaj również obraną upieczoną cebulę i papryczkę bez ogonka. Wszystko zmiksuj dokrawając powoli wywar z warzyw. Dodaj ostrą papryczkę (najpierw połowę i spróbuj czy zupa nie jest za ostra) oraz resztę przypraw. Po zmiksowaniu możesz przetrzeć zupę przez sitko, by pozbyć się ewentualnych „skórek" z warzyw lub pestek papryczki. Całość zacznij podgrzewać. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól dla smaku. Jeśli zupa jest za ostra dodaj mleka lub śmietany roślinnej.
Przepis i zdjęcie pochodzą z książki WEGAN NERD Moja roślinna kuchnia
autorstwa Alicji Rokickiej, którą gorąco polecamy!
https://wegannerd.blogspot.com/