Ostry krem z pieczonych buraków

krem-z-burakw-zdjcie

Polskie zupy nie rozpieszczają buraków. Robi się z nich zakwas na świąteczny barszcz, barszcz ukraiński i właściwie to by było na tyle. Aha, jeszcze chłodnik, ale tylko na wiosnę, kiedy na straganach kuszą nas młode buraki wraz z pięknymi liśćmi. To one sprawiają, że chłodniki są wyjątkowe. A co z innymi zupami? Dlaczego buraki, smaczne i bardzo zdrowe, są przez nas pomijane? Ja lubię jeść je pieczone na ostro lub z cynamonem. Podczas niedzielnego obiadu nie może ich zabraknąć w postaci ćwikły lub sałatki z papryką. Taką sałatkę – poszatkowane buraki z papryką pasteryzowane w słoiku – robi moja mama. Zajadam się nimi przez całą zimę. I to one natchnęły mnie, żeby upieczone buraki zmiksować na zupę i doprawić na ostro. Wyszło fenomenalnie! Jeszcze jedno. Wybierając w sklepie buraki, zwróć uwagę na ich świeżość. Te stare potrafią zepsuć całe danie (a nawet dzień!). Specyficzny „piwniczny" zapach oznacza, że są już stare i przywiędłe. Buraki należy kupować twarde i jędrne, najlepiej te z podłużnych odmian. Takie są najsmaczniejsze, mają intensywny kolor i najwięcej soku.

SKŁADNIKI:
3–4 duże buraki
1 czerwona cebula
1 gruszka (ewentualnie jabłko)
2 ząbki czosnku
1 malutka suszona papryczka pepperoncino
1 l bulionu warzywnego lub wody
⅓ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
2 łyżki soku z cytryny
1 szczypta kuminu
1 szczypta cukru
sól
pieprz czarny świeżo zmielony
2–3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany roślinnej (niekoniecznie)
oliwa

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Buraki umyj i przekrój na mniejsze części. Razem z umytą gruszką, całą cebulą, papryczką pepperoni i ząbkami czosnku skrop oliwą i zawiń w folie. Piecz buraki około 30-40 minut, aż zrobią się miękkie. Po upieczeniu poczekaj aż ostygną. Umieść je w kielichu blendera lub w garnku. Dodaj upieczoną gruszkę (usuń pestki) i wyciśnij czosnek. Dodaj również obraną upieczoną cebulę i papryczkę bez ogonka. Wszystko zmiksuj dokrawając powoli wywar z warzyw. Dodaj ostrą papryczkę (najpierw połowę i spróbuj czy zupa nie jest za ostra) oraz resztę przypraw. Po zmiksowaniu możesz przetrzeć zupę przez sitko, by pozbyć się ewentualnych „skórek" z warzyw lub pestek papryczki. Całość zacznij podgrzewać. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól dla smaku. Jeśli zupa jest za ostra dodaj mleka lub śmietany roślinnej.

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki WEGAN NERD Moja roślinna kuchnia
autorstwa Alicji Rokickiej, którą gorąco polecamy!
https://wegannerd.blogspot.com/

Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
12279 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
8133 Odsłony
Ostroga piętowa to potoczna nazwa schorzenia, które wielu uznaje za nieuleczalne przy użyciu standardowych metod medycznych.  Stąd prawdziwy wysyp interneto­wych porad sugerujących cudo­twórcze d...
7214 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
5788 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
5041 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
4949 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm