Gryka – królowa kasz

3gryk_20210228-192349_1
Chińczycy zaczęli ją uprawiać około 6000 lat p.n.e., a 2000 lat później zawitała do Skandynawii i na półwysep Bałkański. Od XVIII wieku jest obecna także w kuchni polskiej prawdopodobnie za sprawą najazdów tatarskich, przez co zyskała sobie u nas przydomek „tatarka". Szybko zyskiwała popularność dzięki szerokiemu zastosowaniu i łatwości w...
Czytaj dalej

Otyłość – utrata kontroli nad ciałem

2oty_20210228-191557_1
 Otyłość nie jest tylko estetycznym problemem. To jedna z poważniejszych przypadłości naszych czasów. Otyłość uznano za chorobę już ponad 50 lat temu, a światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wpisała ją na Międzynarodową Listę Chorób i Problemów Zdrowotnych (tzw. klasyfikacja ICD10) pod kodem E66. Nie ma jednej przyczyny powstawania otyłości i jej...
Czytaj dalej

Cytrusowa moc, czyli hesperydyna

11hes_20210228-190841_1
Hesperydyna nazywana jest również witaminą P2. Należy do grupy związków zwanych flawonoidami, które za względu na wielokierunkowe właściwości zostały zaliczone do grupy witamin i opatrzone symbolem „P". Łacińskie słowo flavus oznacza barwę żółtą, która od razu kojarzy nam się z intensywnym kolorem cytryn. Cały owoc, więcej mocy  Hesperydyna to...
Czytaj dalej

Zespół Downa

7dow_20210228-185355_1
Zespół Downa odkrył i zdefiniował w 1862 roku angielski lekarz John Langdon Down i to od jego nazwiska pochodzi nazwa zespołu wad wrodzonych określanych jako zespół Downa. W 1866 roku Down szerzej przedstawił tę jednostkę chorobową w pracy zatytułowanej „Observations on an ethnic classification of idiots". Stwierdził on podobieństwo wyglądu badanyc...
Czytaj dalej

Pierzga i pyłek pszczeli

9pye_20210228-184512_1
O miodach wiemy już całkiem sporo, są w Polsce niezwykle popularne i uznane za ważny element wzbogacający codzienną dietę. Istnieją też inne, mniej powszechne produkty pszczele, które pomogą nam wzmacniać zdrowie i odporność. Jednym z najważniejszych produktów pszczelich jest pyłek. Może mieć różne barwy, podobnie jak i kwiaty, z których powstaje. ...
Czytaj dalej
Do wszechobecnej reklamy piwa zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Gdzie się obejrzeć, napotykamy komunikat – piwo gasi pragnienie, integruje, bawi, relaksuje i świetnie smakuje. W powszechnej opinii ucho...
6555 Odsłony
Rozmowa z Agnieszką Łucjanek – psycholożką, terapeutką, koordynatorką merytoryczną Pozaszkolnej Placówki Specjalistycznej SCOLAR. Pracuje w Poradni dla dzieci z Autyzmem i ich Rodzin w Instytucie Psyc...
5269 Odsłony
Cała prawda o dietetycznym detoksie. Raz na jakiś czas nachodzi nas nieodparta ochota na „odtrucie" lub „oczyszczenie" organizmu z nagromadzonych toksyn. Z reguły w okolicach świąt poja­wia się myśl, ...
4389 Odsłony
Gelotolodzy, czyli naukowcy zajmujący się badaniem śmiechu przekonują, że uśmiech na twarzy może podnieść odporność organizmu, skrócić okres rekonwalescencji po chorobie i przedłużyć życie – nawet o s...
3969 Odsłony
​Popularne diety kuszą obietnicą szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Czy redukcja masy ciała i efekt jo-jo stanowią nieodłączny duet? W ponad 90 proc. przypadków za otyłość i nadwagę odpowiedzialny j...
3906 Odsłony
Na łamach magazynu naukowego „Journal of Personality and Social Psychology" badacze z University of British Columbia poinformowali, że wdychanie naturalnego zapachu partnera może pomóc kobietom rozład...
3767 Odsłony
PROGRAM PROWADZONY PRZEZ CENTRALĘ FARMACEUTYCZNĄ CEFARM SA  logotype cefarm